Jag har en bekännelse…

…jag älskar människor med de beteenden vi pratat om denna veckan: Ältande, uppviglande, isolering, utfrysning, skitprat, offerroller, manipulation, klickar, raseriutbrott, lättkränkthet etc.

Varför? Jo för det finns fantastisk förändringspotential. Dessa motstånd är försvarsmekanismer som i grund och botten fina människor har utvecklat.

Omgivningens reaktioner blir ofta reflexmässigt undvikande. Därför bemöts individer som sitter fast i dessa destruktiva beteenden oftast på ett sätt som förstärker dessa uttryck och förvärrar situationen.

Sen är vi mitt uppe i en tennismatch av försvarsmekanismer. Så fort bollen kommer i vår riktning så höjer vi racketen och slår tillbaka bollen och det blir aldrig någon resolution.

Kanske är det Krösa Maja inom mig som är så oerhört nyfiken på människor. Jag vill veta vem det är som finns bakom beteendet. Nyfikenhet mina vänner är ett bra karaktärsdrag och chefer och ledare om det är en konstruktiv sådan.

Att närma sig en individ med nyfikenhet istället för att parera med tennisracket är så mycket effektivare.

Genom att gå emot våra reflexer att undvika negativa beteenden och istället bemöta med ett genuint engagemang börjar vi en resa som kommer att ge fantastiska resultat. Det handlar inte om terapi, det handlar om att kunna leda en människa med destruktiva beteenden.

Motiverande kommunikation fungerar. Och när du ser att du lyckats locka fram insikt och en vilja till förändring hos den som varit en energitjuv – då kommer även du att stämma in i min bekännelse, att du älskar även dessa individer.

Varför? Jo för du är en ledare och ledare älskar förändring.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.