Jag behöver dig!

Alla människor har ett behov av tillhörighet, men inte bara det. Vi har ett behov av att vara behövda.

Har ni tänkt på hur energigivande det är när vi ser ett behov som vi sedan fyller. När vi ser att den vi är och det vi har att erbjuda kommer till användning. Det ger en enorm känsla av tillfredsställelse.

Många personer som upplever utanförskap uttrycker att det känns som att ingen behöver dem. Ibland kan vi till och med hamna i tankefällor där upplevelsen av att inte vara behövd blir väldigt stark. Det tillståndet äter på både självförtroendet och självkänslan. Där vill inte vara. Det är som en infektionshärd för själen.

När jag tittar mig i självrannsakans spegel så inser jag att det finns många människor i mitt liv som jag behöver. Personer som har en viktig plats i mitt liv. Men…..hjärtat på handen. Jag är dåligt på att kommunicera med dem att jag behöver dem. Att kommunicera hur deras funktion är en viktig del av mitt välmående.

De gånger jag gör en ansats till kommunicera detta antingen verbalt, skriftligen eller genom en gest ser jag hur väl det tas emot. Det är som att ge vatten till en planta som är törstig. Det hamnar precis rätt.

Jag vet hur jag själv reagerar när någon ger uttryck för att jag är behövd. Det är som balsam för själen.

Jag tror att alla som läser det här håller med om hur viktig denna beståndsdel är av vårt välmående. Men håller ni inte med om att vi alldeles för sällan uttrycker hur mycket det betyder att få vara behövd eller att vi betyder något för någon annan.

I mitt ledarskap försöker jag att trycka på detta. Jag vill att människor ska känna sig behövda och att jag aldrig tar dem för givet. Jag behöver mina medarbetare och de behöver mig. En växelverkan som ger mycket dynamik och kraft. Men, vi får inte ta detta för givet. Vi måste hela tiden ge näring till denna viktiga allians.

När en person inte känner sig behövd dräneras arbetsglädjen, livsglädjen och självbilden börjar att urholkas.

Tänk vad lite som behövs för att vi inte ska hamna där.

Denna lilla påminnelse kanske gör att dina medarbetare och medmänniskor får höra och känna att de är behövda.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.