Integritet – att leva i harmoni med mina kärnvärderingar

Min mentor säger ofta att leva med integritet är att inte kompromissa med våra kärnvärderingar.

Jag har funderat väldigt mycket på detta. När jag har gått omkring med en molande känsla av obehag. Just den känslan som vi har som människor när vi kompromissar med starka värderingar. Då måste jag titta mig i spegeln och fundera på vad som är viktigt i livet.

Om jag gör något som jag vet att jag inte borde göra, då kommer den där känslan. Den som gör att harmonin uteblir.

Min egen känsla av obehag är ibland professionell. Jag är konsult och arbetar i många olika organisationer och företag. Jag har starka värderingar kring min profession. Vad händer då när mina grundvärderingar krockar med en uppdragsgivares? Vissa kompromisser måste vi göra i livet. Men när känslan av obehag så stor att värderingskrocken påverkar den personliga harmonin. Vad händer då?

Det är oerhört viktigt att lyssna på sig själv. Företag har värdegrunder av en anledning. Om ett företags värdegrund krockar med en anställds värderingar är det en viktig varningsklocka att lyssna till.

Konsulter som jag är till salu. Men våra värderingar är förhoppningsvis inte till salu.  Säljer vi ut oss själva? Hur viktig är vår egen integritet och vår egen värdegrund? Samma sak gäller om vi arbetar i en organisation eller ett företag där vi upplever en inre värderingskrock.

Oavsett om värderingskrocken är på ett personligt plan, ett relationellt eller professionellt plan så behöver vi lyssna inåt. Effektivitet, produktivitet och arbetsglädje går hand i hand med inre harmoni.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Familj.

”FAMILJ” är ett laddat ord. Det kan vara något av det vackraste som finns. Människor som älskar varandra, stöttar varandra och vill varandra väl –