Hur kan jag få henne att må bra idag?

Kan jag få honom att sträcka på sig?

Nu ska ni få en av mina nycklar till ett gott ledarskap. Människor som mår bra trivs på jobbet!

Tillvaro, handlar om att vara. Jag tycker om att vara i det sammanhang som jag är i. Det som gör att jag trivs är att jag känner mig sedd för den jag är. Inte bara accepterad för den jag är, utan omtyckt för den jag är. Självkänslan handlar om identiteten. Vem är hon på jobbet? Vem är han i organisationen.

Sen handlar det om vad vi gör. Det som står på arbetsbeskrivningen. Det vi utför.
Att få göra det som utmanar och som gör att jag växer och utvecklas.
Och när jag gör något bra – då är det någon som märker det. Får jag erkännande och uppmuntran i mina kompetenser utmanas jag till att göra ännu bättre ifrån mig.

Visst håller ni med?

Nu kommer nyckeln: Självkänsla och självförtroende utvecklas inte i tystnadens kultur.
Vi som leder måste vara kompetenta att uttrycka uppskattning. Inte bara verbalt utan även icke-verbalt. Nyckeln till ett gott ledarskap är att kontinuerligt uttrycka uppskattning och så dem som du har förtroendet att interagera med att må bra och sträcka på sig.

Jag har ett stort hjärta, men jag har också en hjärna som är som ett Excel-ark. Därför har jag för mig själv utvecklat ett system där jag till och med schemalägger att se till att ingen faller mellan stolarna. Som i morse – det var två personer på listan. Jag var inte på humör…men de förtjänar uppmuntran oavsett om jag är på humör eller inte. Så det blev att ta lite tid med mig själv så att jag kunde använda uppmuntrans och bekräftelsens kompetenser och göra det på ett genuint sätt.

Båda individerna responderade med härliga smileys och en skrev: ”Tack, idag behövde jag det där tilltalet lite extra.”

Ledarskap är inte en känsla – det är ett batteri av kompetenser. Att lyfta självförtroenden och självkänslor är en av de mest grundläggande av dessa.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.