Hjälp andra att hjälpa sig själva!

Ovanstående fras är signaturmelodin för hur jag tycker om att arbeta. Allt vad en människa behöver för att komma vidare i livet finns inom henne.

I en text jag tycker om finns följande fras: ”Om du gör något för mig som jag kan och bör göra själv, bidrar du till min ångest!”

Detta är så sant både när det kommer till ledarskap, utbildning och behandling. I samtliga kontexter handlar det aldrig om att mata någon med silversked. Det handlar om att hjälpa människor att identifiera det som fungerar för att de ska kunna hjälpa sig själva.

Detta går tvärtemot allt curling-tänkande och förväntningar som vi har på oss själva att vi ska lösa andra människors problem åt dem.

Faktum är att förra veckan roade jag mig med att kontakta människor som jag haft förmånen att ge stöd åt och frågade dem vad det var som var nyckeln till att de kommit vidare.

Det enhälliga svaret som jag fick var att jag kontinuerligt hade lagt det egna ansvaret där det hör hemma. Hos individen själv.

I mitt arbete med människor är det aldrig min sak att lösa problem åt någon annan eller att servera lösningar, metoder och nycklar på fat. Detta är svårt. Det är lättare att tala om för någon vad och hur de ska göra än att locka fram det som fungerar för dem.

Att hjälpa andra att hjälpa sig själva frigör oss som arbetar med människor att komma med svar. Det utmanar oss istället att vara med människor mitt i deras frågor, och låta dem hitta sina egna svar. En god ledare, pedagog eller behandlare vet hur man ger näring till den processen.

Oavsett om det handlar om ledarskap eller behandling så är kompetens inom Motiverande kommunikation en ovärderlig kompetens. Det handlar om att locka fram viljan till att hitta sina egna lösningar och svar, viljan att hjälpa sig själv.

Motiverande kommunikation (MI) är ingen metod. Det är ett sätt att relatera som leder till hållbar förändring.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

OBM – Relationellt Ledarskap för individer

Har du personalansvar, arbetar inom Human Resources eller vill höja din ledarskapskompetens? Nu kan du som individ/enskild få tillgång till utbildning och mentorskap.Många arbetsplatser är

Destruktiva klyschor.

”Det finns en mening med allt!” Har du hört något dummare uttryck än detta som vi slänger oss med till höger och vänster. När vi