Handledning eller bekräftelse?

Jag har arbetat med handledning och coachning av personalgrupper och chefer i många år, i många olika kulturer och kontexter.

Det jag skriver nu kanske inte kommer att falla i god jord, men jag känner ett behov av att uttrycka detta. Jag försöker att förstå och samtidigt är detta en kritik.

Jag har arbetat mycket med handledning av personal och chefer. Jag har arbetat i sammanhang där det funnits en enorm vilja till att vilja växa, lära, bli bättre på det som vi redan är bra på och även få reda på om något av det vi gör kan göras på ett bättre sätt. Där jag som handledare och chef fått en enorm energi av den glöd som funnits till att utvecklas.

Min kompetens att handleda kommer både från studier men framförallt från att jag haft fantastiska handledare själv genom åren. Personer som vill mig väl och som har lärt mig massor.

Handledning handlar för mig om att bekräfta, lyfta, stärka, men även om att ifrågasätta.

Tyvärr är det ovanligt att hamna i chefs- och personalgrupper som vill ha handledning. De säger att de vill ha handledning och kritiserar organisationen för att de inte får tillräckligt av detta.

Men är det handledning som önskas?

Jag tror många gånger att det som egentligen önskas är bekräftelse. Många är utsvultna på just detta. När jag som handledare lyfter och bekräftar suger folk i sig som svampar och jag undrar ibland varför detta behov inte har blivit tillfredsställt av chefer och ledare. Detta är viktigt. Alla personer behöver få höra att de är duktiga och att de gör ett bra jobb.

Handledning handlar delvis om detta, men det handlar också om att titta på hur vi har gjort saker och om det skulle kunna gå att göra på ett bättre sätt. Handledning är inte bara att stryka medhårs. Det är också att lyfta det som är undermåligt och där ett växande behövs. Som handledare gör vi detta efter alla konstens regler, men ofta hjälper det inte.

Handledning har blivit som att gå på äggskal. Sägs någonting som upplevs som kritik eller ifrågasättande så blir det fullt stopp. Ja, jag kan använda mig av Motiverande kommunikation (MI) men frågan är om jag ska behöva bemöta personal som arbetar med människor på samma sätt som jag bemöter klienter som visar starka motståndsbeteenden?

Tänk om jag skulle bli kränkt varje gång mina handledare ifrågasätter hur jag agerar. Då skulle jag inte vuxit speciellt mycket. Jag välkomnar deras många gånger hårda kritik. Det är utvecklande och jag vet att de vill mig väl och framförallt så vill de mina klienter och kunder väl.

Jag har bara kvar ett ställe där jag handleder i Sverige. En fantastisk verksamhet där personalen brinner för att lära sig och utvecklas. Personalens behov är inte prioriteten utan klienternas. Här vill man inte bli struken medhårs utan uppskattar en tillrufsning. Härlig dynamik!

Beställ inte handledning om det är bekräftelse som önskas. Det är lite som att gå till en personlig tränare och förvänta sig avslappnande massage.

En handledare och ledarskapscoach är inte till för att göra chefens arbete när det gäller bekräftelse och att uppmuntra personalen. En personalgrupp som fått generöst med bekräftelse och uppmuntran är redo för handledning och växande. Det är dock inte en utsvulten personalgrupp, både de och cheferna behöver först få näring innan de kan börja träna på att bli bättre.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.