HÅLL UT!!! Det är värt smärtan!

När jag tittar på mitt eget liv och på de människor som jag har fått följa genom deras bearbetning av livskriser blir jag fascinerad. En av de mest fascinerande sakerna är att det bevisligen är så att Johan Cullberg hade väldigt rätt när han valde titel till sin bok: Kris och Utveckling. För det är så påtagligt att en sund krishantering leder till att vi utvecklas som människor.

Kris och sorg kan göra ont – väldigt ont och jag försöker inte på något sätt minimera den smärtan. Men smärtan varar inte för evigt. När vi lär oss att bearbeta livets kriser och sorger på ett konstruktivt sätt är det helt otroligt vad vi kan upptäcka.

Jag har sett hur nya intressen har fötts. Nya relationer har skapats. Individer som har vågat sig på att byta karriär. Sport och musikintressen som har utvecklats. Infekterade relationer som har avslutats. Nya hobbyer. Nya passioner. Ökad sexlust. Sundare livsstil. Ja listan kan göras väldigt lång.

Det jag vill göra är att skapa en positiv förväntan hos oss. En förväntan på vad det är vi kan upptäcka när vi tar itu med livets baksidor. Vad kan vi lära oss om oss själva och andra?

På grund av att livskriser och sorg gör ont är det svårt att mitt i det värsta sätta en positiv ram kring det hela. Det är så viktigt att tillåta reaktionerna. Men när vi kommer ett steg längre och förmågan att bearbeta sorgen och krisen dyker upp, det är då upptäcktsresan börjar.

Här finns det massor med möjligheter att lära känna nya sidor hos sig själv. Det är en otrolig möjlighet!

Men nu lyfter Herr Lidman pekfingret och säger: Börja inte den upptäckarprocessen förrän du är redo. Positiv psykologi och bearbetande verktyg kan vara rent skadliga i den akuta fasen av en kris. Tids nog kommer den dag när nyfikenhet väcks och vi redo att komma vidare. Alldeles för många hoppar over att VARA i krisen.

Helt ovanligt är det heller inte att folk fastnar i krisen och inte kommer vidare. Det är det där med att hitta balans. Inte för mycket och inte för lite… det borde väl mellanmjölkslandets medborgare vara världsbäst på? Ofta behöver vi dock lite vägledning i krisen så att det leder till utveckling och positive förändringar.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första