Förlåt!

Detta magiska ord. Det ligger sådan kraft i att inse att jag har gjort fel och att kunna titta den som blivit sårad i ögonen och be om ursäkt. På riktigt!

Det var min mentor som för över 25 år sedan lärde mig vikten av att aldrig ha svårt med att be om ursäkt. Hon är lite av en auktoritet på området skulle jag vilja säga. Hon föddes i Auschwitz. Hela hennes familj blev mördade av nazisterna. Hennes livsberättelse är fantastisk. När hon många år senare som psykoterapeut fick en klient som hade arbetat i ett koncentrationsläger hände något starkt. Klienten hade svåra symptom, levde med enorm skuld, skam och självskadebeteenden. Kunde inte släppa allt från tiden som vakt i koncentrationslägret. Detta var i USA många år efter nazisttiden och klienten frågade min mentor vad hon visste om andra världskriget. Hon bestämde sig då för att berätta var hon föddes. Resultatet blev att klienten bröt ihop och sedan från hjärtat bad min mentor om förlåtelse. Jag behöver nog inte säga mer. Upprättelsens kraft var enormt stark.

Min mentor berättade för mig att hon hade gått vidare med sitt liv och bearbetat sin barndom. Hon trodde aldrig att hon skulle få höra ett förlåt från en nazist som på ett genuint sätt menade vad han sa. Det var då jag insåg hur viktigt det är att vi som arbetar med sårbara människor inser vilken frigörande kraft det ligger i att säga förlåt.

Vi som arbetar med människor är inte ofelbara. Vi gör fel! Vi säger klumpiga saker. Vi fattar dåliga beslut. Vi är människor.

Denna självinsikt som vi alla borde ha, innebär att vi hellre ber om ursäkt en gång för mycket än en gång för lite.

Människor är inte beroende av våra ursäkter för sitt eget välmående. Men det skulle ta mig tusan göra det väldigt mycket lättare för dem om de på ett genuint sätt fick höra ordet förlåt. En chef som aldrig bett om ursäkt för misstag saknar en viktig kompetens..

Ödmjukhet är vackert! Att lägga all sin energi på att se till att ingen kan skylla på mig är allt utom vackert.

Underskatta inte förlåtelsens kraft. Det börjar med dig och mig.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

OBM – Relationellt Ledarskap för individer

Har du personalansvar, arbetar inom Human Resources eller vill höja din ledarskapskompetens? Nu kan du som individ/enskild få tillgång till utbildning och mentorskap.Många arbetsplatser är

Destruktiva klyschor.

”Det finns en mening med allt!” Har du hört något dummare uttryck än detta som vi slänger oss med till höger och vänster. När vi