Erbjuda: Inte påtvinga

Påtvingade förändringar skapar garanterat försvarsmekanismer och motstånd.

Att ge råd kan ha en liknande effekt.

Någon som anser sig ha rättigheten till att komma en annan människa nära och påtvingar en relation väcker enormt mycket ont blod. Min position som ledare, coach, kontaktperson etc. ger mig aldrig rättigheten till ett engagemang med en individ. Det är alltid en förmån som jag förtjänar.

Att komma med lösningar som en person inte vill ha får ofta en rekyleffekt.

Jag har en bekännelse: Jag har kontrollbehov! Och inte bara det: Jag tycker om att ha rätt också! Är jag ensam om detta? Det vet jag att jag inte är. Många i ledarskapspositioner har samma baksida som jag har.

I min egen ledarskapsutveckling har jag fått kämpa hårt med att inte peka med hela handen. Att inte styra upp saker. Att inte vara kontrollerande. Det är bevisligen så att det är ett ytterst oeffektivt sätt att leda.

Order erbjuda är gyllene för alla ledare:

Erbjuda engagemang och allians. Inte förutsätta att andra vill ha med oss att göra.

Istället för att leverera lösningar – locka fram lösningarna hos andra – då blir det deras egna och det leder till hållbara förändringar.

Ibland måste jag ge råd och komma med input. Det är stor skillnad på att erbjuda detta och fråga om vederbörande vill ha dessa råd än att bara dundra på och leverera mina sanningar.

Det ligger en enorm styrka i att lära sig att erbjuda istället för att påtvinga. Det sker inte av sig självt och kräver övning. När denna kompetens börjar falla på plats ser vi att erbjudandets effektivitet är hästlängder starkare än påtvingandets piskrapp.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första