Det går inte att göra diskriminering rumsrent.

Vi lever in en mycket tragisk tid. Det händer mycket i världen som gör att det finns grogrund för krafter som vi borde ha lärt oss från historien att bekämpa.

Vi har precis blivit av med en öppet rasistisk världsledare som kommer att gå till historien som någon som ville bygga murar istället för broar människor emellan. I hans kölvatten har rasismen fått ett rejält uppsving i USA.

Brexit, pandemin, det som händer i Ungern och Polen är också ingredienser till en ökad destruktiv nationalism. Listan går tyvärr att göra mycket längre, detta var bara exempel.

Naturligtvis är det helt underbart med människor som är stolta över sitt ursprung och vill värna om detta. Vi ska ge näring till det jag kallar konstruktiv nationalism.

Men, när klyftan mellan ”vi och dem” förstärks, då drar jag öronen åt mig.

Det blir vanligare att jag hör främlingsfientliga kommentarer från människor som jag inte trodde hade sådana värderingar. Exempelvis, om det har begåtts ett brott är det ofta som behovet verkar finnas att fastställa förövarens etnicitet.

Detta är inget svenskt fenomen. Jag ser det i alla länder där jag är verksam, inte minst här i Spanien.

Kriser har ofta gett grogrund för människor med en agenda. Kriser skapar rädslor och dessa rädslor är väldigt lätt att spinna vidare på för den som vill ha en plattform.

Jag vet att ni vet vad jag talar om och jag hoppas att vi gemensamt kan mota Olle i grind.

Om du som jag har en djup övertygelse om alla människors lika värde, var då inte tyst.
Jag brukar inte attackera den rumsrena rasistutsagan. Istället säger jag något som betonar att jag älskar mångfald och att jag alltid kommer stå upp för alla människors jämställdhet. Det brukar göra susen. Många av de som kommer med diskriminerande utsagor har egentligen en grundvärdering som de går emot.

”Jag är inte rasist, men………” Jag är inte homofob, men………”

Efter detta ”men” kommer ofta en utsaga som bygger på deras rädslor.

  • Att debattera ökar polariseringen. Försvarsmekanismerna går igång och du blir beskylld att spela rasistkortet.
  • Det är otroligt effektivt att avleda och peka på positiva saker med att leva i mångfald.
  • Att vara tyst och inget säga alls när någon fäller en diskriminerande kommentar är dock samma sak som att ge sitt bifall.

Jag vet att du precis som jag vill leva i en värld där alla människors lika värde är en självklarhet. För att nå dit är det viktigt att vi inte ger näring till värderingar som vi egentligen inte vill anamma.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första