Det är OK att vara less!

De ledare som jag handleder i de verksamheter jag ansvarar för är less!
Personalstyrkan i Sydafrika och Namibia har dippat pga. Omikron varianten och hur den hanteras. Gänget i Mexico City är frustrerade över turbulensen mellan de som är vaccinerade och vaccinationsmotståndarna. I korthet, personalen känner sig inte trygga och de är urless på situationen.

Jag känner även igen dessa reaktioner hos många svenska ledare och personalgrupper då jag dagligen hör från människor i mitt stora nätverk.

Nu är det läge för oss ledare att visa att vi kan bemöta människor. Kom ihåg att det inte är en svaghet när människor reagerar. Det är en styrka att bejaka den delen hos oss som faktiskt reagerar när det är motigt och tungt. Möt din personal i det som är deras här och nu, i deras tolkning och var tillåtande. Låt människor landa och vara ärliga med sina normala reaktioner.

Som ledare vill jag VARA med människor när de är less eller reagerar. Det tillåtande och normaliserande ledarskapet är ett måste.

De som tror på positiv psykologi när det stormar ska inte vara ledare. De är skadliga. Jag tänker på ledaren som bemöter människor som är less med att tala om för dem att de ska vara positiva. Som indirekt ger budskapet att det inte är OK att känna det de känner. Det är inte att vara positiv. Det är att missbruka sitt ledarskap och använda en fördold härskarteknik. Det sänker självförtroende och självkänsla.

Jag har varit landningsbana åt min personal de senaste dagarna. Jag leder människor som behöver få vara just människor. De reagerar på olika sätt och det är helt OK.
Mina ledord – Tillåta och Normalisera. (Men detta räcker inte – vad behövs mer? Vi hörs imorgon!)

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

OBM – Relationellt Ledarskap för individer

Har du personalansvar, arbetar inom Human Resources eller vill höja din ledarskapskompetens? Nu kan du som individ/enskild få tillgång till utbildning och mentorskap.Många arbetsplatser är