Den viktiga vi-känslan på arbetsplatsen.

På midsommarafton skrev jag om hur viktigt det är att ge näring till vi-känslan. Att alla människor har ett behov av att känna tillhörighet och gemenskap.

Jag tänker ofta på detta när jag är på arbetsplatser som föreläsare och handledare. Det är inte ovanligt att jag stöter på personer som inte vill vara del av ett företags vi-känsla. De tycker om att hålla sig på sin kant. En del till och med ser det som sin rättighet att vara lite av en enstöring och köra sitt eget race.

Detta är en fantastisk utmaning för alla ledare som vill värna om att alla drar åt samma håll. Att organisationen har en gemensam värdegrund, vision och mål som vi når tillsammans. Ett företag är ett kollektiv. En form av kommunitet som behöver ha ett starkt VI.

Jag vill gå så långt som att säga att personer som inte vill ha en samhörighet med sina medarbetare behöver bemötas med kontinuerliga erbjudanden av att delta och interagera med andra på ett konstruktivt sätt. Vårt ansvar som ledare är att locka fram denna vilja till samhörighet. Här är Motiverande kommunikation (MI) ett fantastiskt sätt att förhålla sig till motstånd som försvårar det kollektiva uppdraget.

En vän till mig trivdes med uppgifterna på sitt jobb men han tålde inte kollegorna och arbetsplatsen. Han stannade kvar för att han gillade jobbet i sig. Idag när han tittar tillbaka på den tiden säger han med insikt att han var ett problem. Han valde att stå utanför och det var varken bra för honom eller för arbetsplatsen.

Jag minns kvällen när jag och han var ute och tog en öl. Jag lyssnade på hans motstånd och motvilja mot sin arbetsplats. När han öst ur sig färdigt sa jag bara två ord:

”Enskild firma”

Jan tittade på mig och så bytte han samtalsämne.

Veckan därpå ringde han och sa: ”Du har så rätt….jag ska starta eget! Du hörde vad jag sa och gav mig en rak reflektion på min frustration. Det jag sa var ju just att jag vill göra det jag gillar, men i enskildhet.”

Idag driver han eget. Älskar det han gör. Och har ingen chef som flåsar honom i nacken om att bli del av arbetsgemenskapen. Och företaget han arbetade för är tacksamma att ha blivit av med ett arbetsmiljöproblem.

Förändring som personen själv äger är kraftfull!

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar