Den inre domaren!

Visst är det så att det finns en kraft inom oss som inte alltid är så snäll. Den där nästan reflexmässiga tanken som kommer och trycker ner oss. Vi är bra på att döma oss själva och den inre domaren är ibland ganska högljudd.

Jag kunde inte sova häromnatten och jag surfade lite på You Tube. Hittade en amerikansk show som heter Judge Judy. En fruktansvärd och elak kvinna som utnyttjar människor svagheter. Trycker till människor med sarkasm och härskartekniker. Hennes stil är så långt bort från empati och Motiverande kommunikation (MI) som man kan komma. Helt förkastlig människosyn och ett spektakel som är fruktansvärt destruktivt.

Det tragiska är att denna domare har tittarsiffror som är hur höga som helst. Människor älskar att se denna förnedring.

Jag kan inte låta bli att tänka tanken att många av oss har en Judge Judy inom oss. En jävla kärring/gubbe som sitter där och är elak. Vet var vi är som svagast och trycker till oss just där. Så fruktansvärt nedbrytande för självförtroende och självkänsla.

Efter 10 minuter på nattkröken av Judge Judy’s demoniska intrång i mitt sovrum slog jag av datorn.

Låg och tänkte på den inre domaren. Tänk om det vore lika lätt att stänga av den som det är att koppla ner You Tube eller slå av TV:n.

Människor idag behöver ingen hjälp med att må dåligt. Den psykiska ohälsan ökar dramatiskt. Jag tänker ofta när jag lyssnar på människor som har det tufft: ”Var inte så elak mot dig själv!”

Vi behöver vara snälla mot oss själva och mot varandra. Inte vara så självkritiska och dömande. Den bästa rösten inom oss är den som lyfter oss. Den som säger att vi duger. Den som säger att vi är bra nog. Den som masserar hjärtat och får oss att må gott.

”Lyssna till ditt hjärta!” sjöng Nina och Kim. Om det hjärtat ska tala goda ord till oss måste vi vårda det.

Var finns människorna i ditt liv som lyfter dig? Jag hoppas du har några sådana. Tillbringa tid med dem. Investera i sådana relationer.

De som förstärker den inre domaren och som trycker ner dig. Kanske är det så att du behöver välja bort dem? Varför går vi omkring och dras på relationer till människor som inte vill oss väl?

Det finna bara en av dig! Ta hand om dig fantastiska människa. Minimera dömandet och multiplicera det som lyfter dig. Det är inte själviskt. Det är att visa kärlek till det vackraste du har…..ditt hjärta!

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.