”Consider the source!”

Detta är ett uttryck på engelska som jag ofta bär med mig. Speciellt i dessa dagar när sociala medier är en mycket stark kraft. Forum där det finns mycket människor inklusive mig själv som ger uttryck för vad vi tycker och tänker.

Vem lyssnar jag på när det gäller kritik, åsikter och debatt? Vem lyssnar du på?

Min mentor är en stor förebild för mig. Varför? Jo hon är en kvinna som alltid har en fot stadigt planerad i myllan, som de säger i Skåne. Hon är expert på väldigt mycket, men hon stjäl aldrig expertrollen från individer. Hon är akademiker, men hon arbetar konstant med människor. Hennes tyckande och tänkande är djupt rotat i att hon lever i verkligheten. Hon träffar människor i kris och ger aktivt krisstöd parallellt med att hon har en stark formell kompetens.

Det gör at hon som källa är någon som jag har förtroende för. Hon är en förebild för mig i det avseendet. Jag har som princip att inte bara föreläsa och skriva, utan att alltid vara aktivt engagerad i människor som själva är i kris.

Det tycks och tänks mycket på nätet. När jag läser något som någon uttrycker ställer jag mig frågan. Är det här från en källa där vederbörande faktiskt är aktivt inblandad i människor? Eller är det någon som bara sitter på läktaren och tycker och tänker, men som egentligen inte gör något för att själv skapa förändringar.

Likadant nä jag lyssnar på en föreläsare. Hur många är det som inte har lämnat klientarbete och bara föreläser. Och det var åratal sedan de träffade klienter.
Jag frågade en föreläsare i ledarskap som jag lyssnade på hur länge sedan det var som han själv arbetat som chef. Det var över 20 år sedan. Inte undra på att det han rapade upp inte kändes trovärdigt.

I dessa rasisttider när sociala medier och forum är fulla med åsikter om människor från andra kulturer. Hur många av dem med dessa starka åsikter känner någon från en annan kultur?

Jag lyssnar gärna på andra människor, men jag frågar mig alltid först om de är en trovärdig källa eller bara en proffstyckare.

Alla vi som arbetar med människor måste ha en transparens och visa att vi lever det vi står för.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första