Bara expert på sitt eget liv.

Häromdagen satt jag och tittade på ett morgonprogram på TV. En kvinna var med och medverkade. Hon har skrivit en bok som handlar om att lämna infekterade och våldsamma relationer. Det ligger en enorm styrka att kunna bryta sig ur relationer där ena parten blivit förnedrande, förtryckande och begår övergrepp.

Jag kan ändock inte låta bli att reflektera över denna expertroll som ges till människor baserat på deras egen erfarenhet.

Jag tänker på en person jag känner i USA. Han har farit väldigt illa. Han levde i flera år tillsammans med en man som misshandlade honom både psykiskt och fysiskt. När han kom ur detta blev han av omgivningen och sig själv ansedd som en expert på våld i nära relationer. Han reste land och rike kring och berättade sin livsberättelse. Han blev ett språkrör för alla offer.

Han lyssnade på en föreläsning jag höll i Los Angeles om Motiverande samtal. Där trycker jag väldigt hårt på att en människa alltid är expert på sitt eget liv. Jag talade även om den s.k. expertfällan. När vi gör oss till experter på en annan människas liv. Om vi hamnar i den fällan finns det en fara att vi stjäl en annan persons tolkning av sin egen upplevelse och resa.

Att bli självutnämnd expert på något baserat på min egen livsupplevelse är något som är otroligt vanligt. En person kan dock bara vara expert på sitt eget liv. På sin egen tolkning av den egna upplevelsen.

Jag har arbetat med människor som varit utsatta för liknande händelser i livet. Ibland nästan identiska händelser. Det har även varit situationer där personer varit med om en kollektiv kris och upplevt samma sak.

Det som skiljer dem åt i slutändan är dock att tolkningen är inte den samma.

Killen jag nämnde här i texten gick en MI-utbildning och insåg att han hade hamnat i expertfällan. Hans upplevelse av att ha varit utsatt för våld i en nära relation gjorde honom enbart till expert på sitt eget liv. Inte på andras. Han insåg att han hade lyssnat på andra människors berättelser genom sina egna filter. Dessutom berättade han hade han ogiltigförklarat människor som uttalade sig om våld i nära relationer om de inte själva hade varit med om det.

Idag är han en mycket duktig MI-utövare som insåg att han satt fast i en väldigt vanlig fälla: Expertfällan.

I den kris vi befinner oss i nu är det otroligt viktigt att vi inte stjäl tolkningsföreträdet från varandra eller gör oss till experter på andra människors liv.

Lika farligt som det är att bli expert på andras liv pga. akademisk utbildning är det att göra sig till expert på andras liv pga. egna upplevelser.

Alla människor har rätt att tolka sina egna liv och upplevelser.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.