Avledande strategier, inte undvikande…

I onsdags skrev jag om avledande strategier. Något som vi behöver ha i beredskap när vi märker att vi är på väg in i destruktiva tankemönster eller beteenden.

Avledande och undvikande får dock inte förväxlas. Det finns obekväma och jobbiga situationer som vi måste ta itu med. Saker eller till och med personer som vi gärna undviker.

En avledande strategi är positivt. Det är något jag använder mig av för att inte hamna i destruktiva och nedåtgående spiraler och försöker ändra på saker som jag inte kan ändra på eller påverka.

En undvikande strategi är negativt. Det är när jag använder mig av samma strategier som vid avledande, för att slippa ta itu med saker som jag kan och bör påverka. Det kan också kallas för en ursäkt för att slippa något som är jobbigt.

Det är inte svårt att definiera skillnaden mellan avledande och undvikande. Vi vet själva när vi är i en situation där vår uppgift är att locka fram lösningar på obekväma utmaningar. Just det locka fram lösningar, inte leverera dem. Det finns svåra samtal och prekära situationer där vi måste engagera oss. Situationer som är dynamiska och förändringsbara.

Jag tror alla människor frestas att använda oss av undvikande beteenden.

Nyckeln är att avleda från det vi inte kan förändra. Men vi får inte undvika att prata om hur vi ska förhålla oss till det som är statiskt.

Har du som jag svårt att se skillnaden ibland? Jag tror det ligger i människans natur att vilja undvika saker som känns jobbiga.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

 

 

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första