Att göra det enklare att fatta svåra beslut.

Som ledare är det ibland så att vi behöver guida människor till att fatta svåra beslut. En duktig ledare vet hur man assisterar någon annan att duka ett smörgåsbord av valmöjligheter för att personen sedan ska kunna fatta ett eget beslut.

Vi talar aldrig om för någon annan vad de bör göra, men vi förtydligar valmöjligheterna.

Ibland behöver vi också göra det enklare för människor att fatta mycket svåra beslut. Beslut att avsluta en anställning, beslut att klippa infekterade relationer, beslut att ge upp ett beteende som skadar andra. Det vi kallar de svåra frågorna. Det som kräver mer än ett samtal. Det som involverar processer och konsekvensanalyser.

En av organisationerna i Sydafrika där jag utbildar ledarteamet arbetar i ett område med svår gängproblematik. Droghandel, trafficking, våld, mord och övergrepp hör till vardagen. Barn som far illa. Det är inte ovanligt att unga mödrar som inte kan ta hand om sina spädbarn, i ren desperation gör sig av med det nyfödda barnet.

Hur stoppar man detta?

På bilderna ser ni organisationens spädbarnsinlämning. Här kan desperata mödrar anonymt lämna in sitt barn. De öppnar luckan och lägger in barnet. Stänger luckan och går därifrån. Då går ett larm och inom någon minut så kommer personal och tar hand om spädbarnet. Barnet får en chans till ett liv och en framtid. Jag kan inte ens föreställa mig hur svårt beslutet är, men organisationen har gjort det lättare för mödrarna.

I kåkstäderna i Kapstaden dumpas det spädbarn i sopcontainers och diken. Att falla så djupt i desperation måste vara fruktansvärt. Organisationen har räddat många barns liv.

Jag är medveten om att detta är en extrem parallell, men det finns ändock en princip i detta som jag vill lyfta fram. Ibland måste vi göra det lätt för människor att fatta ett beslut när andra människor far illa.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första