Är du fångad i en fälla?

Vet du vad en tankefälla är? Jo det är något som vi fastnar i utan att planera det. Ett tankemönster som är så väl innött att det fungerar som en reflex. Det är som att vårt undermedvetna reagerar utan att vi tänker på det. Tankarna bara finns där. Ofta är dessa tankefällor destruktiva. De påverkar vårt känsloliv och de påverkar vårt handlande.

Jag har en tankefälla som jag är väl medveten om. Jag kallar den för katastrofieringens tankefälla.

Som för många andra fanns det mycket dysfunktion i min uppväxtmiljö. Detta gjorde att jag utvecklade katastrofieringens tankefälla. Inför situationer som jag hamnade i trodde jag alltid att det värsta skulle hända.

Många av oss har haft det tufft. Våra erfarenheter påverkar hur vi tänker. Och till slut kommer dessa tankar automatisk och vi hamnar i en ond cirkel.

Den goda nyheten är att vi inte behöver fastna i dessa negativa fällor.

Musen som lärt sig känna igen råttfällan och vet hur den fungerar: Till slut lär sig musen att roffa åt sig den där goa ostbiten utan att fällan slår igen.

Likadant kan vi lära oss att känna igen tankefällor. När katastroftankarna kommer med automatik vet vi hur vi kan omstrukturera tankarna och inte hamna i det den destruktiva fällan.

Vi lär oss hur våra tankar påverkar både hur vi känner oss och hur vi agerar.

Har du en fälla som du behöver lära dig att undvika? Tankar som påverkar ditt beteende? En fälla som påverkar ditt humör och hur du känner dig? Tankar som påverkar din självbild och ditt självförtroende?

Jag har goda nyheter till dig du lilla mus! Det går att lära sig att undvika fällan och få festa på den härliga ostbiten. Och det är ingen ostbit vilken som helst! Det är en gorgonzola helt utan kalorier! Det du!

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första