Alla människor har rätt till sin egen upplevelse och tolkning!

Ibland är det så lätt att vår empati börjar skena iväg när vi möter människor som har det jobbigt. Det är väldigt viktigt att vi känner våra egna upplevelser och vår egen livsresa. Det är inte ovanligt att våra egna vandringar i livets dalgångar gör att det väcks en längtan till att vilja hjälpa andra som går igenom liknande saker.

Jag stöter ofta på människor som förlorat någon i cancer som sedan känner sig manade till att hjälpa andra i liknande situationer. Antalet före detta missbrukare som vill arbeta med att hjälpa personer med missbruksproblematik är väldigt stort. Misshandlade kvinnor som vill vara volontärer på kvinnojourer etc. etc.

Jag vill applådera människors iver att vilja hjälpa andra…men…tyvärr är det vanligt att dessa personer lägger huvudet på sned i en sympatisk lyssnarställning och sedan utbrister: ”Jag vet PRECIS hur det känns!”

Här gäller det att dra i nödbromsen ordentligt. Nu kan det bli farligt. Den stora faran är att tolka en annan människas upplevelser och liv genom våra egna erfarenheter.

Glöm inte av att det alltid är individen som har tolkningsföreträde och lyssnaren kanske inte alls förstår precis hur det känns.

Att vara empatisk handlar bl.a. om att inse att det är individens upplevelse som räknas och inte vår egen erfarenhet eller tolkning.

Detta gäller även när det kommer till hur vi bearbetar saker och situationer. Det som fungerar för en person kanske är rent destruktivt för en annan.

Egna erfarenheter är bra när detta perspektiv på tolkningsföreträde sitter i ryggmärgen.

Jag är expert på mitt liv och andra är experter på sina!

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Familj.

”FAMILJ” är ett laddat ord. Det kan vara något av det vackraste som finns. Människor som älskar varandra, stöttar varandra och vill varandra väl –