Alla människor har lika värde – varför är det så svårt?!

Jag satt på en middag för en tid sedan där man pratade om muslimska invandrare på ett sätt som gjorde mig väldigt illa berörd. Kommentarerna var baserade på det man kallade ”svenska värderingar”, kvinnosyn och försvarbara övertygelser där man tyckte sig stå upp för alla människors lika värde. Men det man inte hörde var att i dessa värderingars namn så var uttalandena om muslimer både diskriminerande, kategoriserande och marginaliserande.

Hemskt och oacceptabelt med diskriminering tänker jag då i min självrättfärdiga lilla bubbla…

…tills jag börjar tänka på mig själv, mina värderingar och min egen livshistoria. Jag har blivit utsatt för fruktansvärd diskriminering av konservativt kristna sammanhang. Sammanslutningar där man i bibelns namn ser det som sitt uppdrag att stå emot homosexuellas framfart när vi bara velat leva våra liv som vem som helst, utan att bli diskriminerade emot. Är min syn på dessa grupperingar vackrare än det jag hörde om muslimer på middagen? Nej! Lika oattraktivt och förkastligt.

Alla människor har absolut värde. Detta inkluderar konservativt kristna, muslimer, judar, feminister, maskulinister, kapitalister, ateister, vänstersympatisörer, SD- och högersympatisörer, ja alla människor.

I vår kamp för alla människors lika värde får vi inte stjäla detta absoluta värde från dem som har värderingar som skiljer sig från våra egna.

När jag tittar mig i spegeln finns det grupperingar som jag har väldigt svårt för. Om jag ska vara effektiv i min övertygelse om att alla människor har lika värde, då måste detta inkludera även de som inte står för samma värderingar som jag gör.

Låt mig aldrig sluta titta mig i spegeln så jag upphör att se mina egna tillkortakommanden och svårigheter att ge absolut människovärde till andra. Dubbelmoral skadar trovärdigheten.

Jag har svårt med grupper som diskriminerar i religioners och ideologiers namn. En övertygelse får aldrig vara en ursäkt för att trycka ner andra människor. Men när jag möter personer från dylika grupper måste jag alltid komma ihåg att de som jag upplever som förtryckare ändå har ett absolut värde.

Hör ni mitt hjärta i det här? Låt oss gemensamt aldrig glömma att varje möte med en människa är ett möte med någon som har ett icke-förhandlingsbart människovärde.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.