Vi ska aldrig sluta att arbeta för alla människors lika värde!

Målet med detta viktiga arbete är inte nått förrän alla människor känner sig helt och fullt accepterade. Carl Rogers i sin definition av ”acceptans” understryker sanningen att alla människor har ett absolut värde. Ingen av oss har rättigheten att ifrågasätta en människas värde. Hur mycket denne än skiljer sig från våra egna värderingar och övertygelser.

Vi har en lång väg att gå på denna fascinerande resa där vi vill se fördomar och diskriminering falla som käglor.

Men……det finns något som jag tänker på ofta. Jag arbetar i ett flertal länder och jag möter mycket utmaningar. Polarisering och klyftor växer i många länder där jag är verksam. Tänkte på detta förra veckan när jag satt och tittade på TV om kvällen:

”Vad långt vi har kommit!”

En titt på svensk TV en kväll reflekterade att vi trots att ovanstående mål inte är nått, så har vi kommit väldigt långt. TV rutan representerade mångfald. Politiker, journalister, idrottsutövare, underhållare, chefer, ja listan kan göras väldigt lång av yrkeskategorier. Det fanns en mångfald när det kommer till könsidentitet, etnisk bakgrund, sexuell läggning, funktionsutmaningar mm.

Ibland tror jag att vi behöver bromsa upp i vårt orättvisetänkande och beakta hur långt vi har kommit. En av de bästa motorerna för vidare förändring är tacksamhet och bekräftelse. Vilket fantastiskt jobb bara under min livstid. Tänk på hur det var när du var barn och se skillnaden idag.

Visst det finns krafter som nu vill föra oss tillbaka flera steg genom att utnyttja och manipulera människors rädslor. Jag tror inte de kommer ha mycket framgång. Jag har en känsla av att det sitter i folksjälen att alla människor har lika värde.

61 år är jag. För 40 år sedan minns jag hur det var för HBTQ-personer, kvinnor, nysvenskar och andra marginaliserade grupper. Jag tittar i backspegeln och jag fylls med tacksamhet. Jag är inte nöjd, men tacksam för hur långt vi har kommit.

Tacksamhet!

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.