Vi har varandra.

Företaget som jag föreläste för här i Kapstaden i måndags har varit hårt drabbat de senaste åren. Pandemin skakade om dem väldigt mycket då de var tvungna att stänga stora delar av verksamheten pga. restriktioner.

Efter pandemin började lätta hoppades de att de kunde återgå till verksamheten som vanligt. Då kom energikris som gjorde att bränslet sköt i höjden. Valutan blev mindre värd och inflationen gjorde att matpriser ökade kraftigt.

Det var mycket jag kände igen från företag jag har haft att göra med i Sverige och Europa.

Jag hade förmånen att utbilda deras VD i relationellt ledarskap och OBM för några år sedan. Det var en sak som han berättade för mig under lunchen i måndags som jag vill dela. Jag frågade vad hans grundvärderingar är som har gjort att det trots alla motgångar råder en enormt bra stämning och framåtanda som genomsyrar hela organisationen.

”Det du lärde mig för några år sedan är att det viktigaste för ett företag ät att styrkan alltid ligger hos medarbetarna och den vi-känsla vi utvecklar. Min käpphäst under kriserna vi gått igenom var att personalen skulle känna sig prioriterade.”

Han berättade att alla fick behålla sina arbeten och att han inkluderade medarbetarna i hur detta skulle lösas. Förslaget som kom från dem var att alla klippte sin lön med 25%. Detta gjorde att ingen behövde friställas.

”Styrkan i vårt företag är att vi har varandra! När det ser mörkt ut skapas lätt osäkerhet i medarbetare och det kan påverka samhörigheten mycket negativt.”

Han fortsätter:

”Hoppet är det sista som dör. Ljuset lyser som starkast när det är som mörkast. Det som uppehåller hoppet är det vi har i varandra.”

Han log med hela ansiktet:

”Det är inte svårare än så. Det är vi-känslan som bär oss. Vi är tillbaka och vi har dubblerat omsättningen jämfört med hur det var innan alla kriser. Alla är tillbaka på sin normala lönenivå + 10% och alla fick en engångsbonus i julklapp. Det hade aldrig skett om vi inte satte relationer i främsta rummet och allt annat i baksätet.”

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Familj.

”FAMILJ” är ett laddat ord. Det kan vara något av det vackraste som finns. Människor som älskar varandra, stöttar varandra och vill varandra väl –