Utrensning!

Jag har precis flyttat från ett land till ett annat. Nu sitter jag i min nya bostad och tycker livet är så skönt. Jag har rensat! En fördel med att flytta är att jag tvingas gå igenom alla saker och bestämma om det är något som är värt att behålla eller om det ska återvinnas i livets miljöstation? (Jag har bara bott i Sverige i tre veckor och jag har redan lärt mig att här slänger vi inte saker, här återvinner vi.)

Oavsett hur vi gör oss av med det som bara blivit barlast så är det en fantastisk process. Så befriande.

Jag möter många chefer och ledare som kämpar med en enorm överbelastning. Att vara ledare innebär att relatera till medarbetare och locka fram det bästa i dem. Men…..den administrativa amöban har vuxit och blivit så gigantisk att passionen att få se människor växa och utvecklas har hamnat i periferin…

Administrativa processer, enkäter, utvärderingar, kvalitetssäkringar, sammanträden och möten…listan blir lång på allt som förväntas av en ledare utöver att leda människor.

Om en organisation inte ska dränka sina ledare krävs regelbundna utrensningar. Den individuelle ledaren har naturligtvis ansvar för sin egen tidsplanering och utrensning. Men….denne ledare kan rensa sig fördärvad och det gör väldigt liten skillnad. Varför? Jo rensning som skapar skillnad måste vara både individuell och kollektiv. Organisationen eller verksamheten behöver också med regelbundenhet ifrågasätta sina processer, sammanträden och administration. Vad är det som är nödvändigt och vad kan vi göra oss av med?

Varje gång jag varit med och orkestrerat en kollektiv utrensning har det resulterat i att relationer har stärkts och att kärnverksamheten har effektiviserats. Back to the basics.

Effektiv utrensning för att banta ner en infekterad administrativ koloss är både den individuelle ledarens uppgift och organisationens ansvar. Vad ska rensas ut? Inte är det kärnverksamheten och inte är det engagemanget med medarbetare.

Ibland undrar jag om den administrativa kolossen har blivit en helig ko för att den skapar arbetstillfällen som egentligen inte behövs…en relevant fråga tänker jag.

Mina barns mormors mor hade en av Västerbottens mest spirande grönsaksträdgårdar. Hon sa att nyckeln var att rensa bort ogräset och att klippa bort allt som inte bär frukt.

När rensade och gallrade du och din organisation senast?

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.