Stressgallring.

Ingen människa mår bra av stress. När vi känner att det hopar sig alldeles för mycket saker kring oss, kanske både professionellt och privat, då är det ingen annan än vi själva som kan dra i nödbromsen.

Olika människor har olika stressnivåer. En del hanterar mer och andra mindre. Åter igen, här är det bara vi själva som vet var vår egen nivå ligger.

Visst klarar vi av att under kortare perioder har det väldigt stressigt. Det är fullt normalt i livet att det är så.

Däremot när vi ser att det inte finns någon ände på stressmomenten och att vi får den där känslan av att vi drunknar i måsten och krav. Då är det dags att göra det jag kallar en stressgallring.

Jag har nyligen tvingats göra det och när jag tittar i backspegeln så undrar jag varför det tog mig så lång tid att få tummen ur och göra något som i efterskott är så frigörande och befriande.

När vi är mitt uppe i stressen är stressgallring inte högt på prioritetslistan. Därför gör vid det ibland inte alls och vi stressar istället sönder.

Det finns gånger i livet när det inte räcker att motverka stressen med fysisk aktivetet, musik, mindfulness, meditation, skogspromenader, socialt umgänge, god mat eller vad vi nu använder som fungerar för oss.

Ibland är det dock så att vi måste gallra ut och välja bort saker.

När jag gör en stressgallring tittar jag på.

  1. Vilka aktiviteter är jag inblandad i. Vilka projekt är det som faktiskt upptar min tid, mina tankar, mina aktiveteter och påverkar mina känslor mest. Är påverkan och engagemanget postivt och energigivande eller är det dränerande. När den listan är gjord kommer frågan. Vad är realistiskt och möjligt att välja bort? Vad vill jag välja bort?
  2. Nästa kategori handlar inte om aktiveteter utan människor. Finns det människor som är stressfaktorer? Är det människor som jag kan välja bort eller begränsa? Vem ger positiv energi och vem är en energitjuv? Samma sak här, vag är möjigt och vad vill jag?
  3. Ekonomi. Lever jag över mina tillgångar?
  4. Andra stressfaktorer. Finns det saker i mitt liv som stressar mig som inte handlar om aktiveteter eller personer. Omstruktureringar på jobbet, livsförändringar, hormonförändringar, dålig hälsa, livskriser, förluster eller andra förändringar. Många av dessa förändringar kanske vi vill välja bort, men det går inte. Saker som vi helt enkelt måste arbeta oss igenom.

Vissa krav kan vi lätta på och andra inte. Vissa saker kan vi ändra på men vi vill inte. Jag har en regel som fungerar för mig när jag gör en stressgallring. Jag tvingar mig själv att välja bort eller drastiskt förändra minst tre saker. Fråga mig inte vad jag fick antalet tre från, men det är det som fungerar för mig.

Många av oss har tendensen att vänta för länge med dessa inventeringar eller gallringar. Det är dock ingen annan som gör det åt oss. Det är bara vi själva som kan bromsa ekorrhjulet om det snurrar för fort. Naturligtvis går det att ta hjälp av andra, men besluten av vad som ska gallras ut är det bara vi själva som kan fatta.

Om stressnivån är för hög och dina avstressande aktiveteter inte räcker till: Lycka till med din gallring.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.