Skapa livsbalans

I min bok När livet går i spillror talar jag om vikten av att skapa en balans i livet. Vi behöver mer än ett ben att stå på.

När kriser och förändringar kommer kan vi luta oss mot det i livet som trots allt fungerar.

Jag möter så många människor som lever för sina arbeten. De lägger massor med tid och energi på detta. Om det sedan händer någon förändring eller kris som gäller just karriär och arbete, då faller väldigt mycket och krisen blir djupare än den hade behövt vara.

Jag hör till dem som måste tala om för mig själv att livets andra områden måste fungera. Jag tenderar till att hamna i en obalans där jobbet tar för mycket tid och utrymme.

I januari varje år gör jag en liten inventering. Vad behöver jag för att fungera som bäst?
Jag ser över:
Familj, vänner och mina nätverk.
Mina intressen
Mitt arbete
Min pågående brottningsmatch med fysisk aktivitet
Allt det praktiska i min vardag
Belönar jag mig själv tillräckligt mycket? – Skrattar jag och kopplar av?
Var och när tankar jag min inre energi och kraft?
Vad ser jag fram emot? Navigerar jag livet eller navigerar livet mig?
Hur engagerar jag mig i något eller någon annan än mig själv?

Jag tittar på hur mycket tid och energi jag lägger på olika områden och försöker att hitta den livsbalans som fungerar och är nödvändig för mig.

Att inte ha obalans orsakar stress. Och det behöver jag nog inte gå in på hur destruktivt detta är och vad det kan leda till.

Kopiera inte någon annan livsbalans. Sätt dig ner och fundera på vad du behöver.
Det är så lätt att vi jämför oss med andra. Det har jag slutat med. Har insett för länge sedan att jag är det som de i Norrland kallar ELJEST. Vad det betyder ser du på muggen på bilden, en gåva från en vän i Västerbotten.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

 

Du kanske också gillar

OBM – Relationellt Ledarskap för individer

Har du personalansvar, arbetar inom Human Resources eller vill höja din ledarskapskompetens? Nu kan du som individ/enskild få tillgång till utbildning och mentorskap.Många arbetsplatser är

Destruktiva klyschor.

”Det finns en mening med allt!” Har du hört något dummare uttryck än detta som vi slänger oss med till höger och vänster. När vi