Positivt tänkande i all ära!

Det finns en mycket märklig trend som handlar om hur människor förvränger positiv psykologi. Det där kan vara mycket farligt.

De som säger att de bara vill omge sig med människor som har positiv energi och ser positivt på livet har fått något om bakfoten. Vad är det frågan om egentligen? Det finns ingen människas liv som hela tiden är positivt. Ibland har livet svackor och det mest destruktiva vi kan göra är att låtsas som att dessa svackor inte finns.

Att ha en sund livsbalans handlar inte om att leva i en fantasivärld där allt hela tiden ska låta som att det är på topp. Det handlar ibland om att tillåta sig att vara nedstämd, att tillåta sig att känna negativa känslor.

Förnekelsen av livet som det innebär att hela tiden vara på topp är från ett krishanteringsperspektiv helt banalt.

Här vill jag tillskriva hur vi använder oss av sociala medier som en riktig bandit. Där skapas ofta en värld som inte ger utrymmer för människan att få vara just människa. Att välja att må bra när livet har gått sönder är inte ett sunt sätt att hantera kriser. Att få livet att framstå som att allt är ”magiskt” – detta utryck som det gått troll i. Allt är inte magiskt, ibland är det raka motsatsen.

En person som behöver vara i sin kris kommer att förlänga sin kris genom att låtsas vara någon som de inte är. Det går inte att välja att må bra om förmågan till det inte finns.

Jag förkastar inte positiv psykolog helt och hållet, men det får aldrig bli så att vi skapar ett luftslott där livets baksidor inte får plats.

Att försöka välja bort krisreaktioner är att ljuga för sig själv och ett flyktbeteende. Att däremot inse att just nu är livet tungt och jag tillåter mig själv att känna det jag känner. Det är att bejaka livet.

När jag har det tungt och känner mig ledsen vill jag bli bemött med empati och värme. Någon som säger: ”Det är helt OK att du känner det du känner!” Då får jag hjälp med det normaliserande som behövs för att jag ska kunna komma vidare.

Vi får aldrig komma till den punkten där vi försöker att rationalisera bort livets baksidor. Det leder garanterat till att vi i slutändan mår sämre.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

OBM – Relationellt Ledarskap för individer

Har du personalansvar, arbetar inom Human Resources eller vill höja din ledarskapskompetens? Nu kan du som individ/enskild få tillgång till utbildning och mentorskap.Många arbetsplatser är

Destruktiva klyschor.

”Det finns en mening med allt!” Har du hört något dummare uttryck än detta som vi slänger oss med till höger och vänster. När vi