Överväldigad eller avtrubbad?

Känner du igen dig i detta? Jag svänger mellan att bli överväldigad av situationen i världen och att känna mig avtrubbad.

Läser jag nyheterna halkar jag lätt in i tanken att jag måste göra något. Att aktivt försöka stoppa eländet som pågår. Men vad kan jag göra som enskild person? När jag då känner mig maktlös kommer den där känslan av att bli överväldigad.

Då kan jag stänga av och gå vidare med mitt eget. Jag kan också låta den överväldigande känslan påverka min dag och hamna i oro och bli handlingsförlamad.
Jag vet ju vad jag har för tendenser när det gäller att reagera på sånt som jag inte kan kontrollera.

Sen kan jag också helt stänga av nyhetsintag och isolera mig från det som händer. Men det går dock emot vem jag är. Jag gillar inte när blir avtrubbad och kall gentemot omvärlden.

Vi har som människor spontana strategier för att hantera det som vi inte kan påverka. Det är bra att vi känner oss själva. Att vi inte fördömer oss själva för att vi är människor och har spontana reaktioner.

Om de reaktionerna inte stämmer med våra grundvärderingar, då hamnar vi i ett dilemma. Jag lever inte som jag vill leva. Den känslan av diskrepans skapar obehag inom oss människor.

Det som funkar för mig är något som tusentals människor lever efter. Det som står på stenen på bilden:

”Att veta vad jag kan förändra – och veta vad jag INTE kan förändra – och ha förmågan att se skillnaden.”

När jag implementerar detta i min tankevärld, då upphör pendlandet mellan att vara överväldigad och avtrubbad. Det ger mig ett lugn mitt i allt som händer.
Jag gör vad jag kan, men försöker inte göra det jag inte kan.
Den konstruktiva energin hamnar rätt och den destruktiva energin får väldigt lite utrymme.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första