“Nu gör vi så här…så det blir rättvist och lika för alla!”

Rättvisa är en viktig värdering. Men vad innebär det att vara rättvis?
För en ledare kan det aldrig innebära att allt ska vara lika för alla.

Hur tänker jag på rättvisa mellan medarbetare? Varje medarbetare har rätt att ses som en individ. För att den individen ska fungera så bra som möjligt krävs individuella lösningar och kreativitet. Det är ett omöjligt uppdrag för en chef, att göra alla nöjda. Millimeter rättvisa är en utopi.

Hur gör vi med distansarbete? En del älskar det och fungerar hur bra som helst. De gör till och med bättre ifrån sig än när de är på kontoret. Andra känner sig isolerade och en del smiter undan och slarvar helt enkelt.

En del behöver mer ramar, andra mer frihet. Andra behöver mer social kontakt än andra.

Utifrån det perspektivet tänkte jag på vad rättvisa är? Om den lösning jag kommit fram till tillsammans med min chef inte blir ett hot mot någon annans lösning. Har vi inte då uppnått rättvisa?

Rättvisa – att visa rätt – hur individens önskningar kan tillfredsställas efter förmåga och person, utan att det blir turbulens. Kompromisser, kompensation och att lyssna. Lika är inte detsamma som rättvist.

Den relationelle ledaren fattar inga svepande beslut som bygger på en utopisk rättvisa.
Att leda är att locka fram det från medarbetaren som gör denne nöjd och gör samtliga medarbetare nöjda.

Nyckelorden är inkännande – inte tydlighet. Frågan: Vem är du? ger bättre resultat än kommandot: Så här gör vi!

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.