Makt kan skada!

Att vara ledare är att ha makt över människor vare sig vi vill kalla det så eller inte. Därför gäller det att vi är mycket försiktiga när vi tillsätter just ledare och chefer.

I början på min egen karriär som ledare var jag en osund sådan! Varför? Jo jag var den i barndomen mobbade lille pojken som nu hade fått makt. Just detta var en ingrediens som gjorde att jag var olämplig att leda andra.

Vi som varit utsatta för maktobalans, mobbning, övergrepp etc. behöver innan vi kan leda andra först bearbeta våra upplevelser och erfarenheter. Annars är risken övergripande att vi tar med detta in i vår ledarskapsroll. Medvetet eller omedvetet kan det bli så att vi tar revansch på dem som gjort oss illa. Vi blir dåliga förebilder och ledare och skadar andra.

När min dåvarande mentor pratade med mig om hur min egen historik påverkade mitt ledarskap blev jag först väldigt störd. Men det hela fick mogna. Jag insåg att hon hade rätt. Jag insåg redan i 25-års åldern att om jag skulle leda och guida andra så är det mitt ansvar att också titta på hur livet har format mig.

Det går inte att leda andra om vi inte först har lett oss själva till att bli helare från en brusten historia. Då brister snart ledarskapet.

Det är många gånger då jag som ledarskapskonsult har stött på maktmissbrukande ledare. De gånger jag fått förmånen att komma dessa personer nära har det oftast visat sig att det är individer som själva farit illa i livet och inte bearbetat detta. Tolka mig inte fel, detta är inga elaka människor. De har blinda fläckar. Sambandet finns där ofta och när de får insikt blir det ganska ofta så att de hamnar tillbaka i de kriser som de inte bearbetat i livet.

Jag sticker ut näsan och påstår att det tyvärr är ganska vanligt inom yrken där människor har makt och myndighet över andra människor.

Det som behövdes för att jag en gång skulle få upp ögonen för mitt dåliga ledarskap var en mentor som engagerade sig i mig. Någon som genom att bygga en relation till mig lockade fram dessa insikter. Det är först när insikten kommer inifrån oss själva som förändring kan ske. Om någon pekar med hela handen, då blir det makt som möter makt och kriget är ett faktum.

Självkännedom är ett måste för den som vill vara en god ledare.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första