Låt oss ta bort könet ur empatin!

Många har reagerat positivt på detta uttryck som jag myntat. Det finns ett väldigt förlegat arv kvar bland chefer och ledare. Det handlar om att empati skulle vara något som är mer tillskrivet kvinnor. Det där är bara dumheter.

Empati är inte en känsla. Empati är inte samma sak som medkänsla. Att visa empati för medarbetare är inget som är lätt. Det kräver en inre trygghet och en mognad som chef som jag tyvärr sällan stöter på. En del av definitionen av ordet empati är att gå i en annan människas skor.

Vi pratar om empati som om det vore en mjuk fråga. Jag har till och med hört kvinnliga chefer relatera till empati, krishantering och arbete med konflikt och personlighetskrockar som fluff.

Att bemöta människor i kris är inte frågan om att ta på sig någon sympatisk kostym eller gå in någon slags modersroll. Faktum är att det görs mer skada än nytta av dem som inte kan se skillnad på sympati och empati.

En VD sa till mig på ett möte i Storbritannien för en tid sedan, att möta medarbetare i kris eller att ta itu med konflikter på olika sätt tillhörde de kvinnliga chefernas arbete eller HR avdelningens. Jag har aldrig hört ett mer inkompetent och sexistiskt uttalande på länge. Mörkrädd blev jag. Det är ingen tillfällighet att detta stora företag har väldigt mycket arbetsmiljöproblem.

Att kunna leda medarbetare som är i kris är varje ledares skyldighet. Det är inget som kan delegeras. Att vara ledare är att ha relation med medarbetare. Den relationen innefattar även att vara chef när organisationen eller medarbetaren möter livets baksidor, vare sig det är relaterat till arbetet eller privatlivet.

Samma starka uttalande som VDn hade är inte vanligt, men samma attityd kring empati och bemötande är väldigt vanligt. Även i jämställda Sverige.

”Jag är chef och inte terapeut!” sa en ledare till mig när ämnet kom upp vid en lunch.

”Fantastiskt!” svarade jag. ”Nu har vi något att jobba med, du vet skillnaden mellan chef och terapeut – det är grundläggande för att lära sig att leda människor i kris!”

Kanske är det så att kriser, sjukskrivningar, psykisk ohälsa kostar företag så mycket pengar för att ledningen inte vet hur de ska leda? Jag vågar säga att det är så!

Empati är ingen mjuk fråga – det är hårdvara! En professionell kompetens som borde vara ett krav för alla ledare att bemästra.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första