Låt oss ta bort könet ur empatin!

Det finns ett väldigt förlegat arv kvar bland chefer och ledare. Det handlar om att empati skulle vara något som är mer tillskrivet kvinnor. Det där är bara dumheter.
En del kallar empati ”mjuka frågor”…vilket tecken på okunskap!

Empati är inte en känsla. Empati är inte samma sak som medkänsla. Att visa empati för medarbetare är inget som är lätt. Det kräver en inre trygghet och en mognad som chef som jag tyvärr sällan stöter på.

Vi pratar om empati som om det vore en mjuk fråga. Jag har till och med hört ledare relatera till empati, krishantering och arbete med konflikt och personlighetskrockar som fluff.

Att bemöta människor i kris är inte frågan om att ta på sig någon sympatisk kostym eller gå in någon slags modersroll. Faktum är att det görs mer skada än nytta av dem som inte kan se skillnad på sympati och empati.

En företagsledare i London sa till mig för en tid sedan: ”Att möta medarbetare i kris eller att ta itu med konflikter på olika sätt tillhör de kvinnliga chefernas arbete eller HR avdelningens.” Jag har aldrig hört ett mer inkompetent och sexistiskt uttalande på länge. Jag blev mörkrädd. Det är ingen tillfällighet att detta stora företag har väldigt mycket arbetsmiljöproblem.

Att kunna leda medarbetare som är i kris är varje ledares skyldighet. Det är inget som kan delegeras. Att vara ledare är att ha relation med medarbetare. Den relationen innefattar även att vara chef när organisationen eller medarbetaren möter livets baksidor.

”Jag är chef och inte terapeut!” sa en ledare till mig när ämnet kom upp vid en lunch.

”Fantastiskt!” svarade jag. ”Nu har vi något att jobba med, du vet skillnaden mellan chef och terapeut – det är grundläggande för att lära sig att leda människor i kris!”

Kanske är det så att kriser, sjukskrivningar, psykisk ohälsa kostar företag så mycket pengar för att ledningen inte vet hur de ska leda? Jag vågar säga att det är så!

Empati är ingen mjuk fråga – det är hårdvara! En ledarkompetens som det ofta är brist på. Kanske för att många inte vet vad empati är. Det är allt utom fluff!

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.