Låt INGEN trycka ner dig!!!

Idag känner jag för att skriva om denna viktiga och angelägna livsregel: Låt ingen sätta sig på dig eller skada dig.

Det är så vanligt och lätt hänt att vi skapar utrymme för människor i våra liv som inte vill oss väl. Från början märker vi det inte och en dag får vi upp ögonen för att personen inte är snäll.

Om du är i en situation på jobbet där det finns maktstrukturer som tillåter mobbing, då ska du dra åt dig öronen och lyssna på ditt hjärta. Ingen chef eller kollega har någonsin rätten att behandla dig på ett nedlåtande sätt. Det är inget som du behöver ta.

Om du är i en relation där din partner pratar nedlåtande till dig eller på annat sätt visar att han/hon inte vill dig väl, lyssna till ditt inre. Berätta för någon hur du har det. Vår rädsla för ensamheten gör ibland att vi uthärdar saker för att vi är mer rädda för att vara allena än vi är för att bli behandlade med lite respekt. Att ta sig ur en relation där vi blir sårade emotionellt eller fysiskt är svårt. Därför så otroligt viktigt att hitta ett nätverk av goa människor som kan finnas med som hejarklack när du bryter dig loss.

Hur många tonårsföräldrar är det inte som utstår fruktansvärd behandling från sina barn?! Ibland blir jag skrämd över hur de talar till sina föräldrar. Detta är inte ett OK beteende, även om vi av vissa skräckpedagoger blir invaggade i att detta skulle vara normalt. Det är aldrig acceptabelt att trycka ned någon annan, oavsett om vi är barn, tonåringar eller vuxna. Samma sak gäller i skolans värld. Jag har jobbat på en del skolor och blivit chockad över oförmågan att sätta gränser och istället utstå respektlöst beteende.

Att sätta gränser är svårt, men det är nödvändigt. Att inte sätta gränser är kärlekslöst. Empati innebär inte gränslöshet – riktig empati är att bry sig så mycket att vi lockar fram de gränser som finns inom alla oss människor.

VISA RESPEKT – BLI BEMÖTT MED RESPEKT – Jag är naiv att tro att detta är en medfödd gräns. Människor som går över den gränsen vet innerst inne att de gör så.

Det är inte ovanligt att den som blivit utsatt för övergrepp blir den som ger igen på andra. Destruktiva mönster som går att bryta. De ska däremot inte ursäkta respektlöst beteende mot andra.

Kände för att lyfta detta idag. Jag stöter på människor som inte vill andra väl i så många olika sammanhang, på arbetsplatser, i familjer, i parförhållanden, i skolor…det är ingen problematik som i första hand löses kollektivt. Det börjar med att du bestämmer dig för att ingen människa ska få trycka ned dig. Vi är alla för värdefulla för att behöva beblanda oss med människor som inte vill oss väl!

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Familj.

”FAMILJ” är ett laddat ord. Det kan vara något av det vackraste som finns. Människor som älskar varandra, stöttar varandra och vill varandra väl –