Kris är en möjlighet till utveckling!

Det är just denna utveckling som står för dörren. Otroligt spännande. Men först…:

Kriser orsakas av förändringar. Nu när vi ska gå från pandemin och lägga den bakom oss är vi i förändring igen!

Först var det förändring så det skrek om det när pandemin stod för dörren i början av 2020. Många hamnade i kris och det fanns en stor förståelse för detta.

Nu är det dags för förändring igen. Vi ska från pandemi och in i det som komma skall.

Glöm nu inte att i all förändring finns kris. M.a.o. en del människor kommer att få det jobbigt med förändringen att lägga krisen bakom sig. Så istället för att tycka det är konstigt att en del reagerar så behöver vi normalisera detta. Förvänta oss reaktioner och turbulens. Människors förmåga kan bli nedsatt och då är det viktigt att vi inte pressar på, utan tillåter och normaliserar. Väntar in lite så att alla är med på tåget.

Och innan vi lägger in växeln och går framåt inser vi också att ledarens uppgift inte är att styra och kontrollera. Sunda förväntningar på en ledare när vi lägger krisen bakom oss är att denne är inkännande, inkluderande och kan tillvarata energin som finns bland medarbetarna. En konstruktiv energi som blir som en våg som för oss framåt. Locka fram lösningar tillsammans! Levererade lösningar har ingen hållbarhet!

Att känna en inkluderande vi-känsla är frigörande för både medarbetare och chefer. Prestationskraven minskar när alla tänker VI, istället för JAG!

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

 

Du kanske också gillar