Kort stubin!

När stressnivån är hög är det så lätt att vi reflexmässigt säger saker som vi sedan ångrar. Det kan vara till en kollega, en vän, en partner eller familjemedlem.

Det är fullt normalt att vi snäser till och säger något ogenomtänkt. Om den andra personen också är pressad så tolkas det lätt negativt, eller övertolkas.

Så lätt är det att en liten ogenomtänkt incident blir ett frö som sedan gror.
Vi hamnar i tankefällor och till slut har den lilla fjädern blivit en höna – ett konfliktfjäderfä som äter massor med negativ energi och kan orsaka otrevliga stämningar och spänningar.

Förra veckan satt jag och chattade med en vän på sociala medier. Jag var frustrerad över vaccinets saktfärdighet och han hade precis fått sin andra spruta. Spanien där jag bor är ju inte logistikens högborg så det är ingen människa som vet något här. Och i USA har de flesta av mina vänner redan vaccinerats.

I min frustration vräkte jag ur mig: ”Inget har ändrats – America first!”

En ogenomtänkt kommentar som naturligtvis hamnade fel hos min vän. Han loggade ur. Sen var tankarna igång hos oss båda.

Dagen efter ringde jag upp och motade Olle i grind. Vi skrattade gott åt det hela och insåg att vi i vår trötthet hade blivit skitsura över en liten skitsak.

Det är så viktigt att vi inte låter fjädrar få växa till höns! Att vi är snabba med att rätta till missförstånd, be om ursäkt och inte ge utrymme för att den grogrund som finns i stressen får skapa friktioner.

Mer pudlar och mindre höns med andra ord!

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

 

 

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.