Konflikthantering kräver motivation.

Det har varit många gånger genom åren då jag fått uppdrag som handlar om konflikthantering. Det kan vara inom en familj och det kan vara på en arbetsplats.

Det finns många metoder och modeller för konflikthantering och att lösa upp knutar.

De är värdelösa allihop!

Det lät kaxigt! Ja, och jag menar det. En metod eller ett verktyg som handlar om att lösa konflikter fungerar ENBART när personerna som är i konflikt vill lösa konflikten. I de allra flesta konfliktsituationer är dock positionerna så låsta att det inte finns en villighet att kompromissa och mötas på halva vägen etc.

Jag vet inte hur många gånger jag ser medlare komma in i situationer och försöker att applicera en metod. Det fungerar inte.

Det är precis samma princip bakom detta som i allt annat. Det går inte att hjälpa någon som inte vill bli hjälpt. Det går inte att undervisa någon som inte vill lära. Det går inte att behandla någon som inte vill ha behandling. Det går icke heller att lösa en konflikt där parterna inte vill ha den löst.

Hur ska vi då åstadkomma det senare? Hur kan vi guida en person fram till viljan att ö.h.t. närma sig konflikten. Det går inte med tvång. Det går inte med ultimatum och det går inte med en styrande ledarskapsstil.

Det finns inga metoder som ger människor motivation eller vilja till att lösa konflikter.

Vi måste således börja i rätt ände. Och det handlar inte om att komma med konflikthanteringspaket och metoder.

Viljan till att lösa konflikter, komma vidare och förändra låsta positioner finns inom alla individer. Vår uppgift är att locka fram den viljan. En otroligt spännande process där vi måste engagera oss i individerna. Vi lägger inte fokus på konflikt utan vi lägger fokus på individen, på människan.

Vårt gamla tänk att se ett problem, bli lösningsfokuserade och hitta en väg framåt fungerar inte. Vi behöver tänka i andra banor.

Jag älskar att slå på min Motiverande samtal trumma! Det är även när det gäller konflikter och låsta positioner ett fantastiskt sätt att relatera till människor. Jag vågar säga att det är det enda relationssättet som jag sett fungera under mina snart 40 års arbete med människor.

Lär dig att locka fram viljan till att vilja ha en konflikt löst. Börja i rätt ände.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första