“Jag vet inte hur jag ska motivera min personal!”

Detta utbrast en uppgiven chef som kontaktade mig. Hon fortsatte:

”Alla är skittrötta och så trötta på pandemin! Det känns som jag kommer tillbaka efter semestern med en massa problem som ska lösas!”

Min respons till henne var:

”Är det då inte skönt att veta att det inte ligger i ditt uppdrag som chef att motivera andra eller lösa problem?!”

Det var härligt att titta in i skärmen och se hur den spända fiolsträngen blev mer och mer avslappnad allt eftersom jag utvecklade min utsaga.

Motivation är inget vi ger till andra. En god ledare har kompetensen att locka fram den egna drivkraften som medarbetaren har inom sig. Det är den hållbara motivationen.

Brist på motivation och trötthet ser vi naturligtvis som problem. Och när vi ser problem vill vi reflexmässigt hitta lösningar. Inte undra på att så många chefer blir trötta av att försöka lösa andra människors problem och utmaningar.

Motivation och lösningar är ledaren befriad från att tillföra. Däremot är uppgiften att locka fram egenförmågan och den egna geisten.

Ett afrikanskt ordspråk som jag älskar. ”Om någon är hungrig, erbjud då inte fisk – utan ett metspö!”

Låt mig tillägga att den uppgivna chefen avslutade med att säga:

”Det där visste jag egentligen, tack för att du påminde mig!”

När du möter människor som är omotiverade eller ber dig om problemlösningar – frestas du då att gå in i en roll som du inte behöver eller ska gå in i?

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första