Jag älskar dig!

De orden är fantastiska att få höra. De kan förmedlas verbalt och/eller icke-verbalt. Att få känna och höra kärlek är ett legitimt och viktigt behov hos människan.

Här är det tyvärr så att det finns svält! Jag träffar ofta personer som sällan eller aldrig får känna eller höra att de är älskade. Ensamhetsproblematiken är stor och människor som är utsvultna på kärlek är även det ett stort problem.

Ibland brukar jag reflektera över varför sånger som Rick Astleys ”Hold me in your arms!” blev en sådan otroligt stor hit. Hans fantastiska sätt att uttrycka längtan som många har att få känna kärlek och mänsklig beröring har tusentals med människor kunnat identifiera sig med.

När jag tillbringar tid med min son och hans fru i Denver blir jag varm inom mig. De två är fantastiska på att uttrycka kärlek till varandra i både ord och handling. Det är så vackert att se och det värmer mig. Kärleken som flödar mellan mig och mina barnbarn är fantastisk. Vilken källa till inspiration och livsglädje.

På fars-dag skickade båda mina söner små kärleksförklaringar till mig. Dessa sparade jag naturligtvis och tar fram dem och läser när det suger i kärlekstarmen.

Det är inte fel att längta efter kärlek. Det är lika rätt och legitimt som att vara hungrig, törstig, trött eller känna något annat primärbehov. Vi kan inte leva utan kärlek.

Det är inte ovanligt att människor som inte fått kärleksbetygelser stänger av. De lär sig att leva utan detta. Där hävdar jag att det är något som händer av rädsla för att inte bli sårad. Att stänga av känslomässigt betyder inte att behovet inte finns där.

Jag tror det är viktigt att våga ge uttryck för behovet av kärlek. Jag gör det ganska ofta. Jag känner mig som Professor Klumps fru i Den galna professorn när hon säger till sina barn: ”Give me some sugar!” och de pussar och kramar på henne och hon myser med hela sin varelse.

Det är lätt att ge uttryck för ett behov när vi vet att det kommer att bli tillgodosett. Men att berätta för andra att vi behöver få känna och höra kärlek är också ett risktagande. Tänk om jag gör mig sårbar och inte får gensvar? Då är det lättare för en del att stänga igen.

Låt oss vara generösa med att uttrycka kärlek både i ord och handling. Det blir så mycket skönare att leva då.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Familj.

”FAMILJ” är ett laddat ord. Det kan vara något av det vackraste som finns. Människor som älskar varandra, stöttar varandra och vill varandra väl –