Intuitioner

Jag har en grupp med ledare som jag handleder. För ett tag sedan tog jag upp det här med intuitioner. Så otroligt spännande det blev och vilka resultat.

Låt mig berätta. Under en av våra handledningar frågade jag hur många i gruppen som har lett ett personal- eller medarbetarmöte och känt på sig att det är något som är bra eller dåligt. Den där inre intuitionen som vi ibland har.

Jodå, alla i rummet kunde relatera till detta.

Ibland blir det väldigt tydligt och vi behöver inte så mycket intuition. När medarbetare är omedvetna (förhoppningsvis) om sin icke-verbala kommunikation. Kroppsspråk och gester som säger mer än ord. Ögonrullningar. Suckar. Undvika blickar. Viskande till den som sitter bredvid. Skriva något på anteckningsblocket och diskret eller inte så diskret visa det för bordsgrannen. VI behöver ingen intuition när folk skriker icke-verbalt.

Jag utmanade chefsgruppen att inte låta vare sig intuitionen eller den icke-verbala kommunikationen gå obemärkt förbi.

De fick i uppgift att följa upp situationer då det kände på sig att någon behövde stöd eller bekräftelse. Många tyckte det var svårt för de var inte vana att ta sina intuitioner på allvar eller att ge uppmärksamhet till icke-verbal kommunikation.

Jag var tydlig med att all dylik uppföljning måste göras enskilt och inte i grupp. Eftersom hela chefsgruppen är utbildad i Motiverande kommunikation visste de hur de skulle närma sig personen i fråga.

När vi fyra veckor senare träffades igen var jag nyfiken på hur det hade gått. Hoppla, det gick inte att få tyst på dem. Samtliga i gruppen hade berättelser med sig. Det handlade om precis det jag ville höra. En intuition – de kände på sig något – och de gick utanför sin bekvämlighetssfär och initierade ett samtal med personen det gällde.

Här är en liten lista på saker som dessa samtal lockade fram:

– Personer som kände sig utsatta på arbetsplatsen, bl.a. mobbning och sexuella trakasserier.
– Personer som var mitt uppe i relationskriser.
– Dolt missbruk
– Understimulerade medarbetare
– Felaktig intuition men en medarbetare som uppskattade att bli tillfrågad.

En av cheferna sa att denna uppgiften gav bättre feed-back än vad något schemalagt medarbetarsamtal eller utvecklingssamtal någonsin gjort.

Med risk att någon tolkar mig som flummig vill jag ändå säga att jag tror att intuition är en viktig del av ledarskap. Lyssna på den – agera på ett empatiskt sätt – och om du träffar fel vad gör vi då?

Ber om ursäkt och ingen skada är skedd.

Träffar du rätt: Grattis – alliansen med medarbetaren förstärks.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.