Har du vaknat nån gång och känt att allt är skit?

Det hände mig häromdagen. Dagen började helt enkelt inte bra. Jag kände mig låg. Självkänsla och självförtroende låg på golvet som en fuktig handduk och luktade lite halvmögel.

Alla dagar börjar inte med ett glädjesprång och ett halleluja. Vissa dagar suger!

Så där låg jag i sängen och sög på en bitter slickepinne och ville inte gå upp.

Barnslig som jag är tänkte jag på en sak som jag hörde på ett seminarium. Istället för att ligga där som en självplågande varelse i tycka-synd-om-mig-själv-stadiet…kanske jag borde välja att tänka på ett annat sätt.

Vad är det i mitt liv som jag är tacksam för? Då dök de upp direkt: Chloé, Louise och Noah; mina underbart vackra och fantastiska barnbarn. Att tänka på dem är som balsam för själen.

Nästa tanke handlade om mitt arbete. Få människor har en sån fantastisk sysselsättning som jag har. Jag älskar mitt jobb.

Tänkte på att jag precis har anmält mig till en line dancing kurs till vårterminen. Nu börjar det bli flyt i tänket.

Jag tänkte på alla leenden kring bordet när jag har producerat en god middag för mina gäster.

Tänkte sedan på alla de människor jag möter genom mitt arbete som har det värre än många av oss. Hur konstigt det än låter så kan andras misär skapa en tacksamhet för hur bra jag har det. När jag låg i den varma sängen och snart skulle få mitt morgonkaffe tänkte jag på alla krigsoffer som varken har säng eller kaffe. Perspektivet ändrade sig succesivt. Jag har det inte så hemskt, trots allt.

Min initiala känsla höll på att ta död på dagen. Men mina tankar som jag kan kontrollera hjälpte mig att styra in mitt tänk på mer positiva saker.

”Idag ska jag tillåta mig att vara lite låg, men ändå vara tacksam för allt det goda i mitt liv.”

Nu kändes det lite lättare. När jag både fått inse att jag har mycket att vara tacksam för och samtidigt gett mig själv tillstånd att vara lite nere.

Tanke-känsla-handling…..det fungerar i det lilla….att påverka dagen, så att den trots allt blir bra.

Dagen började med att jag kände att allt var skit….men jag kunde påverka mina tankar. Dagen rullade på och den blev fantastiskt bra! Jag behöver dock nämna att när vi är i akut kris då har vi inte förmågan att kunna påverka våra tankar på detta konstruktiva sätt. Om så är läget för dig just nu – strunta i det du just läst och tillåt dig själv att VARA i kris.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Familj.

”FAMILJ” är ett laddat ord. Det kan vara något av det vackraste som finns. Människor som älskar varandra, stöttar varandra och vill varandra väl –