Har du blivit beskylld för att vara bitter?

Det finns ett ord som jag ogillar och det är ordet bitter. Det är använt på de mest grymma sätt alldeles för många gånger.

Här följer ett exempel som jag sett så många gånger att jag tappat räkningen:

En kvinna har varit utsatt för mobbing på sin arbetsplats. Det har resulterat i att hon blivit sjukskriven och till slut går det så långt att hon blir utköpt av arbetsgivaren pga. att det inte går att få den sjuka arbetsplatsen frisk nog för att det ska vara möjligt för henne att återgå till arbetet.

Under den här personens sjukskrivning är det väldigt tyst från kollegor. Många tycker det är hemskt vad som hänt med den mobbade kvinnan, men de vågar inget säga. Därför undviker de både situationen och personen som farit illa. Denna fruktansvärda tystnad som sårar så djupt.

Personen som det gäller har starka krisreaktioner och känner sig arg och riktigt orättvist behandlad. Det är fullt förväntat och normalt att reagera med ilska. Bra att den får komma ut.

Då kommer det inte så sällan människor och säger: ”Bara du inte blir bitter!”

Vilket fruktansvärt sätt att trycka ner någon som redan mår dåligt.

När personen sedan blivit utköpt då först tar de f.d. kollegorna kontakt och uttrycker hur fruktansvärt de tyckte att de var med mobbingen på jobbet. Nu är personen borta ur leken och är ofarlig att ha att göra med. När det var som värst då var dessa kollegor tysta och i periferin.

Då blir den f.d. mobbade personen förbannad och säger vad hon tycker om både arbetsplats och arbetsmiljö där hon for illa.

”Vad synd att du blivit bitter!” får hon då höra.

Hon är inte bitter. Men människor använder detta fruktansvärda ord för att skydda sig själva från att ta ställning på den sjuka arbetsplatsen. De lägger allt på denna kvinnan åter igen.

Individen skuldbeläggs och kallas bitter. Hon är en sanningssägare som vågar säga det som kanske behöver sägas. Men om hon har rätt, då behöver ju de som är kvar i den infekterade miljön säga något….och priset för det är ju alldeles för högt. Så det är lättare att kalla denna kvinnan för bitter!

Jag tror jag ska skapa en förening för dem som blivit bitterförklarade. De är hjältar. Däremot de som är snabba att kalla andra för bittra kanske borde ta sig en titt i spegeln och se vad det är de själva flyr från i sina egna liv genom att kalla någon annan för bitter.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första