Håll dina sanningar för dig själv!

För en tid sedan stötte jag på en person som har lyckats ta kontroll över sitt narkotikamissbruk. Fantastiskt! Jag blir alltid lika imponerad när någon hittat den väg som passar honom eller henne för att nå sina mål.

Den här personen hade lärt känna sig själv genom sin livsresa. Hon hade också hittat det som var sant för henne. Problemet var dock att hon gjorde sin sanning till något universellt som gäller ALLA människor med missbruk.

”ALLA missbrukare inser att det inte var ett val de gjorde att börja missbruka!”
”ALLA missbrukare måste inse att deras missbruk är en sjukdom!”

Detta blir sanningar som sedan gäller allt och alla som har missbruksproblematik. Om någon vågar ifrågasätta dessa sanningar så blir personen väldigt hotad och använder sig av den auktoritetsposition som hon tror att hon har baserat på sitt eget missbruk.

Jag har genom året träffat många personer med missbruksproblematik som inte kan identifiera sig med dessa sanningar. Personer som inte ser det som en sjukdom. Personer som absolut ser att deras missbruk är ett resultat av aktiva val.

Svepande generaliseringar baserat på vår egen livserfarenhet är farliga. Att hitta bevis inom forskning är inte möjligt eftersom det inte finns konkreta bevis för det ena eller det andra synsättet.

Varje individ måste hitta sin egen väg, sina egna sanningar och det som fungerar för honom eller henne.

När vi börjar lägga våra sanningar på andra, då skapar vi ett utanförskap och det är lätt att grupperingarna som vi skapar kring våra sanningar blir sekteristiska.

Om du har gått igenom en livskris och hittat din väg vidare i livet – lär dig då att inte tolka andra människors livsresor genom ditt eget liv. Du är bara auktoritet på ditt eget liv, inte på andras.

Var generös mot andra och låt dem hitta sin egen väg. Du kan berätta vad som har fungerat för dig och låta det bli en uppmuntran för att andra ska utforska sin egen väg. Men gör inte din väg till en metod.

Egen livserfarenhet har risken att bli ett stort hinder för andra människor. Var generös mot andra och håll dina sanningar för dig själv.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.