Gängkriminalitet – en utmaning som berör och upprör.

Sverige sitter inne med mycket kunskap och expertis när det gäller att arbeta med starka motstånd och förändringsdynamik.

Jag har förmånen att utbilda och handleda flera organisationer i Belize och i Kapstaden. I Belize där gäng från Los Angeles, Bloods and Crips tagit över hela stadsdelar där gängen är mer i kontroll än polisen. I Cape Flats i Kapstaden där Numbers-gängen helt styr många människors liv.

Om jag jämför arbetet i gängområden i Sydafrika och Belize med det jag ser och hör om i Sverige finns det en MARKANT skillnad. Sverige har en stor rikedom när det kommer till kunskap i evidensbaserade förhållningssätt och tekniker. Det som saknas är dock det vi kallar kontextualisering och inter-kulturell implementering. Därav en situation som förvärras och en hopplöshet som växer. De som representerar kontexten saknar ofta den formella kompetensen och blir satta i expertpositioner där de inte kan leverera. De som sitter på den formella kompetensen kan inte relatera till gängkontexten

En del ropar efter tuffare tag och strängare straff. Något som man i länder där gängkriminalitet är ett stort problem har insett för länge sedan att det inte fungerar.

Det handlar heller inte om att bli kompis med de som tillhör gäng eller att etablera någon slags ömsesidig respekt. Respekt förtjänas. Det är inte ett verktyg för att bemöta respektlöshet för mänskligt liv, lagar och förordningar, egendom och människors rättighet att leva i trygghet.

Jag är övertygad om att nyckeln till ett framgångsrikt sätt att bemöta gäng- problematik och kriminalitet handlar om att bygga broar mellan den gedigna formella kompetens som finns i Sverige och de subkulturer där gängen är på frammarsch.

Min erfarenhet med att arbeta med kriminella gäng började i Los Angeles på 90-talet. Rehabilitering av gängmedlemmar från gäng i London i början av milleniet. Och nu förmånen att arbeta i Belize och Kapstaden.

Tillsammans med mina mentorer håller jag nu på att sätta ihop en utbildning som utmanar oss till nytänkande. Vi måste ställa frågor kring vad som fungerar och inte fungerar. Vi kan inte hålla en socialtjänst helig som är förlegad och inte har formell kompetens i tvärkulturell kontextualisering.

Låter det spännande? Hoppas det. Håll ögonen öppna för utbildningen som kommer att erbjudas från och med hösten 2023.

Följ Ulf Lidman Training på Facebook eller Linked In

Det finns inga hopplösa situationer. Det finns inga hopplösa människor.
Kunskap är makt. Kompetens ger kraft.
Nyckeln heter kontextualisering.

 

 

 

Du kanske också gillar

OBM – Relationellt Ledarskap för individer

Har du personalansvar, arbetar inom Human Resources eller vill höja din ledarskapskompetens? Nu kan du som individ/enskild få tillgång till utbildning och mentorskap.Många arbetsplatser är