Energitjuvar?!

Jag såg på BBC igår kväll där det pratades om att 50% av alla arbetsplatser har energitjuvar som påverkar arbetsmiljön på ett negativt sätt.

Inslaget gjorde mig livrädd. Anledningen till detta är att jag ser att många av de personer som skulle kunna falla under begreppet ”energitjuv” är personer som också ligger i riskzonen för att bli mobbade på jobbet. Undvikande beteenden var något som pratades om i inslaget. Dessutom så fanns en självutnämnd expert med som uttalade sig om att det inte går att ändra på dessa energitjuvar för att de får energi av sitt beteende.

Inslaget lyfte ett problem utan att komma med någon som helst lösning. Man lät problematiken bli hängande i luften och tilldelade energitjuvarna skulden.

Vad händer nu på våra arbetsplatser om detta fenomen är så utbrett som 50% av alla arbetsplatser?

Det blir en arbetsmiljöfråga och det betyder att det blir en ledarskapsfråga.

Till alla chefer och ledare vill jag säga: Lyssna inte på en ”expert” som står i TV-rutan och säger att det inte går att ändra på ett beteende. Det är helt enkelt inte sant.

En kompetent chef vet hur man lockar fram det bästa hos sina anställda. Det handlar om att kunna leda där det finns motstånd och ovilja till förändring. Människor gör rätt om de kan. Då gäller det som chef att kunna hjälpa anställda med den kompetensen: Att vilja göra rätt.

Energitjuvar, ältare, offerrollsinnehavare, rättshaverister…ja de finns på våra arbetsplatser. Chefens arbete är att kunna leda och guida dessa individer.

Kompetensen finns och den fungerar. Det finns inga hopplösa personer eller individer som det inte går att locka fram förändring hos.

Vi behöver inte marginalisera eller göra människor till syndabockar.

Jag ser chefer som när de fått kompetensen galant klarar av det som man basunerat ut på BBC som ett omöjligt uppdrag.

En chef är en chef och ingen terapeut. En chef lockar fram det som behövs inom den anställde så att denne i sin tur kan söka terapi om det skulle vara nödvändigt.
En chef vet också att det är vansinnigt att lyfta en problematik utan att locka fram lösningar.

Låt oss nu gemensamt skydda s.k. energitjuvar från marginalisering och vuxenmobbning på arbetsplatsen. Det är inte det som är svaret.

Ha en go dag alla goa!
Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första