Beteendets fyra hjärtkammare.

Hur vi beter oss i olika sammanhang, såväl professionellt som privat styrs av fyra områden. Om vi mår bra på dessa områden påverkar det beteenden positivt. Om vi däremot är sargade i livet får det ofta motsatt verkan och negativa beteenden yttrar sig.

Självförtroende – tilltron till den egna förmågan.

Självkänsla – vem jag är och hur jag känner mig i relation till det egna jaget och människor i min omgivning.

Framtidstro – förmågan att hoppas och tro på en positiv framtid.

Livsgnista/livslust – glädjen, energin och motivationen.

Jag blev tillfrågad nyligen under en föreläsning om jag kunde kort och koncist sätta ord på vad en ledares främsta uppgift är.

Svaret är solklart: Att ge näring till människors självförtroende, självkänsla, framtidstro och livsgnista.

En ledare som lever ut detta har förstått att ledarskap handlar om att locka fram det bästa i medarbetaren/medmänniskan.

Beteendets fyra hjärtkammare är vad jag kallar dessa fyra områden.

Värna om dessa och lär känna hur varje medarbetare/medmänniska du interagerar med hittar sitt sätt att fylla på. Detta är nyckeln till gott ledarskap. Härifrån pulserar kraften ut till projektledning, mål, resultat, strategier, vision, värdegrund, produktivitet, god arbetsmiljö etc.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar