Bästa sättet att hantera positiv feed-back!

Det absolut bästa sättet att ta emot en komplimang eller uppmuntran är att säga ett simpelt: TACK! När vi gör det händer något inom oss. Vi öppnar upp oss själva och vi låter orden sjunka in.

När positiva utsagor om oss själva får landa så bygger vi vår självbild och vårt självförtroende. Det ger både näring och grogrund.

Slå inte ifrån dig när du hör något positivt och vackert om dig själv. Ta emot det! Strunta i vad avsändaren har för motiv….låt istället ordens positiva kraft få bygga upp dig. Det är inte avsändaren du tar emot, du tar emot den positiva utsagan om dig!

Känn heller aldrig att du är skyldig att ge uppmuntran tillbaka. Det ska du bara göra om det kommer naturligt och inte som en reaktion till att du fått höra goda ord om dig själv.

När jag var yngre brukade jag ofta svara på uppmuntran med att försöka skämta bort det:
”Du är bara ute efter min kropp!” eller ”Vill du låna pengar?”
Mitt försök att skämta bort det hela var inget annat än en försvarsmekanism.

En vän till mig som är helt fantastisk lärde sig hemligheten med att låta ett enkelt TACK vara responsen på uppmuntran. Han berättar ofta om hur just detta blev bränsle eller positiv energi till att bli av med sitt dåliga självförtroende. Något som hade lett honom in i ett svårt sex- och Internetmissbruk. Han hade även utvecklat en negativ självbild som gjorde att han misslyckades med relationer, både privat och professionellt.

Han valde att säga TACK även om hans nästan reflexmässiga respons var att slå ifrån sig. Ett simpelt verktyg som blev en av de viktiga delarna i hans bearbetning av sitt missbruk och i hur han växte i sin förmåga att älska sig själv. När han lät de positiva utsagorna sjunka in förändrades hans sätt att relatera till sig själv. Han kunde börja tro på sin egen förmåga att ta kontroll över sitt eget liv.

Idag är han fri från sitt missbruk och är en av de mest uppmuntrande människorna jag känner. Han och jag har samma färg på våra cheer-leading uniformer! 🙂

I en kultur där vi ofta blir itutade: ”Du ska inte tro att du är nåt!” behöver vi aktivt jobba på att lära oss att både ta emot och att ge uppmuntran!

Du SKA tro att Du är nåt!!! -> -> -> TACK!!

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första