Ångest är ett laddat ord.

Klart att det är laddat. Det finns så mycket energi i ångest. Den som har upplevt det vet hur överväldigande den starka känslan är.

Vet du hur vanligt det är med ångest?! Vanligare än vad de flesta människor tror. Det är ju inget som vi går omkring och skyltar med direkt, utan det är tyvärr så att det fortfarande är omgivet av mycket skamkänslor och framförallt okunskap.

Jag är en ord-människa och jag sätter ord på hur jag mår. Det är en del av min personlighet. Andra människor är absolut inte på det viset. Betyder det att en person som har ångest och oro och som inte är samtalsbenägen inte kan bli hjälpt eller hitta sin väg ur ångesten utan att samtala!?

Absolut inte!

Här finns det väldigt många experter som tror att samtal är det allena saliggörande. Samtals- och psykoterapeuter, kuratorer och andra samtalsproffs måste inse att deras kompetens inte fungerar på allt och alla. Det finns en arrogans här som exkluderar många människor från att bearbeta känslomässig obalans.

Samtal fungerar för en del människor och för andra är det helt förkastligt. Det kan till och med förvärra situationen om en individ tvingas att vara någon de inte är eller göra något som inte känns bra.

Genom åren har jag sett väldigt många personer bearbeta just ångest på så många andra sätt än genom att samtala.

När jag möter en människa med ångestproblematik förutsätter jag inte att de behöver samtal. Istället handlar det om att hjälpa den personen att hitta det som fungerar för just honom eller henne för att bearbeta dessa starka känslor.

Jag är övertygad om att många personer lever i ett privat helvete med ångest för att vi har gjort bearbetningen så smal.

Ett citat från en man: ”Samtalsterapi skapade mer ångest för mig. Det blev värre! När jag fick hjälp att hitta min väg ur ångesten som handlade om allt utom samtal, då kom jag vidare och kunde äntligen bli av med eländet!”

Mannen ifråga tränade mycket. Fysisk aktivitet blev hans nyckel. För andra fungerar konst, musik, naturen, yoga…ja listan kan göras mycket lång.

Därmed inte sagt att samtal inte fungerar för vissa. Det som hjälper en människa kan stjälpa en annan.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Familj.

”FAMILJ” är ett laddat ord. Det kan vara något av det vackraste som finns. Människor som älskar varandra, stöttar varandra och vill varandra väl –