”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter.”

Ovanstående är första artikeln i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

Jag har slutat räkna nu!

Hur många gånger som helst under denna pandemi har vänner och andra personer gjort uttalanden där det är så tydligt att de inte tycker att äldre människor och de av oss som tillhör riskgrupper har lika värde.

När vi pratat om pandemin och människor som dött, kommer ofta frågan: ”Var han eller hon äldre eller tillhörde en riskgrupp?”

Det är svårt att dölja vad som finns i hjärtat när det väl kommer till kritan.

När jag försöker tala om för dem att deras fråga är som en dolk i mitt hjärta eftersom jag tillhör en riskgrupp kommer det:

”Åh, men jag menar naturligtvis inte dig!”

Men…då har de redan visat vilka kärnvärderingar de har och detta skrämmer mig!

Jag känner samma sak när människor vill påpeka att Covid är mer vanligt bland invandrargrupper. Det är ett faktum och jag motsäger inte det. Men det är väldigt lätt att höra mellan raderna om personens påpekande är baserat på rasism eller om det vilar på en övertygelse att alla människor har lika värde.

Jag har till och med hört personer skylla de höga siffrorna av Covid på en misslyckad immigrationspolitik. Tala om att inte ha något IQ alls!

Covid diskriminerar inte, men det gör människor.

Vad Covid har gjort är att ge näring till polarisering och stärkt ”vi och dem” attityden.

Vi behöver ta en ordentlig titt på oss själva. OM du har problem med det jag just skrivit…DÅ HAR DU ETT PROBLEM. Då behöver du fråga dig själv om du verkligen tycker att ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter.”

Vi har alla ansvaret att uppehålla en nolltolerans för allt som attackerar basala mänskliga rättigheter.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första