Absolut värde!

Enligt Carl Rogers definition av acceptans har alla människor ett absolut värde som inte får ifrågasättas.

Jag tänker ofta på detta. Jag har inte svårt att tillskriva alla människor lika värde i teorin. Men i praktiken blir det svårare.

Under mina år i USA var det många människor som vände sig till mig för stöd för att de hade blivit utsatta för sexuella övergrepp av katolska präster. Den smärta som dessa personer genomlidit pga. av dessa förövares djävulska beteenden gör mig riktigt förbannad. Det är naturligtvis lätt att ge offren ett absolut värde, men hur känner jag inför förövarna. Har de absolut värde?

Ja, naturligtvis är det så. Men hur svårt är det inte att vilja räkna bort dem från detta värde.

Min mentor föddes i Auschwitz, hela hennes familj blev brutalt mördade i koncentrationslägret. Hon överlevde. Hennes livsresa är fascinerande. De sista åren innan sin pension arbetade hon bland nynazister och radikaliserade högerextremister. Hennes starkaste grundvärdering är att alla individer har absolut värde.

Människovärde och handlingar får inte förväxlas. Att tillskriva någon det icke förhandlingsbara och absoluta människovärdet betyder inte att vi håller med om eller förstår deras handlingar.

Min mentor säger att den svåraste kompetensen att erövra är just detta.

Det finns människor som får rygghåren att stå rakt upp på mig. De som diskriminerar och förtrycker. De som mobbar och utsätter andra för kränkande behandling.

Några av mina mest utmanande upplevelser som terapeut har varit med klienter som jag upplever som förövare. Jag har varit så nära många gånger att hänvisa dem till andra.

Har du i ditt arbete stött på människor som du har svårt att ge absolut värde?
Då har du stått inför utmaningen att inte låta dig själv komma i vägen för deras processer.

När vi arbetar med människor som chefer, som ledare, som lärare, som behandlare, som socialarbetare etc. Då har vi inte rätten att välja bort individer.

Det är lätt att diskriminera mot dem som diskriminerar, eller hur? Det är lätt att förtrycka dem som förtrycker.

Att hitta balansen mellan att stå upp för det som vi upplever vara rätt och att förkasta ideologier som förtrycker är svårt. Att hata en förtryckande ideologi men tillskriva dem som sitter fast i denna ett absolut värde.

Sug på detta denna fredag!

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Familj.

”FAMILJ” är ett laddat ord. Det kan vara något av det vackraste som finns. Människor som älskar varandra, stöttar varandra och vill varandra väl –