Var släpper du dina mentala fisar?

Att livet kan bli stressigt och att saker och ting inte alltid blir som vi har tänkt oss är ett faktum. Det finns inga garantier att livet ska gå på räls. Vi människor är som SJ, det blir förseningar och urspårningar med regelbundenhet.

När något oförutsett inträffar eller när trycket helt enkelt blir för starkt inom oss är det så otroligt viktigt att vi har identifierat var våra ventiler finns.

Nu pratar jag om sunda ventiler. Ställen och personer där det är tryggt att pysa ut utan att vi förpestar och infekterar arbetsplatser med våra illaluktande gaser. Att lätta på trycket på fel ställen kan förvärra saker och ting. Hur många gånger har inte ett fikarum på jobbet blivit en tryckkammare där det går att skära i luften med kniv för att något släppte ut en gasbomb?

Det gäller att veta var, när och hur vi ventilerar. Min erfarenhet är att när det blir fel beror det på att vi inte har inventerat var dessa ventiler finns innan trycket blir för starkt.

Hur ventilerar du?

Jag har olika sätt. Det finns personer som känner mig så väl att jag inte behöver tänka på vad jag säger. Relationerna är så starka att även om jag är politiskt inkorrekt, obalanserad och irrationell så gör det inget. De känner mitt hjärta och mina intentioner. Skulle däremot någon som inte känner mig väl höra samma sak skulle det bli så fel. Med rätt personer är det underbart att få vräka ur sig sin verbala sörja. Om dessa personer är kollegor är det viktigt att ventileringen inte skapar klickar på arbetsplatsen som försämrar arbetsmiljön.

Tro det eller ej, men ett annat sätt som jag ventilerar är att ge mig ut på en power walk, en riktigt rask promenad. Den fysiska kopplingen till själens svängningar är så stark.

Bättre än fysisk aktivitet och skönare är när någon tar i mig. En massagebehandling är fantastisk och sex, ja det är ju himmelskt som pys-verktyg.

En kvinna berättade nyligen för mig hur hon satte sig och stickade när hon behövde pysa. En annan om hur hon knådade bulldeg. En kille hur han klippte gräset eller klippte häcken.

Musik kan fungera som ventil. Ibland tar jag ett avbrott mitt i arbetsdagen och lyssnar på ett par låtar som uttrycker frustrationen jag går och bär på. Det hjälper faktiskt.

Övertryck i själen är så otroligt vanligt och vi tror ibland att vi är ensamma om att känna som vi gör. Men alla behöver vi lätta på trycket. Jag kallar det mina mentala fisar. De behöver komma ut på samma sätt som vanliga fjärtar. Finns inget mer befriande än den känslan. Det behöver bara ske på rätt plats och på rätt sätt så inte den mentala fisens odör förstör och infekterar andras liv eller arbetsmiljöer.

Dagen blir garanterat goare om du har identifierat var du kan släppa dina mentala fisar innan det trycker på och du bara brister.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.