STRESS!!

Jag hör ofta människor prata om hur stressade de är. Tiden räcker inte till och de känner ofta hur de ligger ett halvt steg efter med det mesta i livet. Det är en fruktansvärd känsla att uppleva att inte räcka till.

Ibland tror jag dock att det är så att vi är så fokuserade på hur stressade vi är att detta fokus gör oss ännu mer stressade. Så var det för mig.

Stressen ledde till katastroftankar, jag började tänka på de värsta scenarierna av konsekvenser av att inte ha tillräckligt med tid för allt som jag ville och borde göra.

Katastroftankar är det som vi kallar för en tankefälla. När vi hamnar i den är det svårt att ta oss ur. Det blir som ett tankemönster som blir väldigt svårt att bryta.

I min omgivning fanns andra människor som också levde med mycket stress. När vi träffade på varandra så handlade det om att jämföra stressen och hålla med varandra om hur mycket bollar det är att hålla i luften samtidigt. Det blev en sorts legitimering av att det är så livet är för människor och det är bara att gilla läget. Men vad vi gjorde var att ge näring åt varandras stress. Inte bra!

Stressrelaterade sjukdomar och psykisk ohälsa som ett resultat av stress är mycket vanligt idag. Det är ingen livskvalitet att konstant uppleva att jag ligger ett steg efter där jag egentligen borde vara.

Vad jag säger till mig själv och till andra har en enorm kraft över den inre människan och stresstillståndet. Jag märkte en markant skillnad i mitt liv när jag slutade att identifiera mig med stress. Jag insåg att jag satt fast i katastrofieringens tankefälla och gjorde ett aktivt val att bryta med den. Det handlar om att ifrågasätta vad vi tänker och hitta alternativa tankebanor. Det går att ta kontroll över våra tankar. Samspelet mellan tanke, känsla och handling är kraftfullt. Det kan både vara destruktivt eller otroligt konstruktivt.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.